Стефан од Блоа (крсташ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Стефан од Блоа
StepanBlois 1089.jpg
Печат са ликом Стефана од Блоа
Датум рођења 1045.
Датум смрти 19. мај 1102.(1102-05-19) (56/57 год.)
Место смрти Рамла
Отац Theobald III, Count of Blois
Мајка Gersende of Maine
Супружник Адела Нормандијска
Потомство William, Count of Sully, Theobald II, Count of Champagne, Стивен од Енглеске, Lucia-Mahaut, Lithuise of Blois, Henry of Blois, Eleanor of Champagne, Agnès de Blois

Стефан II од Блоа (франц. Étienne II de Blois; 1045-19. мај 1102.) био је гроф Блоа и Шартра. Један је од најзначајнијих учесника Првог крсташког похода.

Полазак у Први крсташки рат[уреди]

Стефан од Блоа је у Први крсташки рат кренуо у склопу војске Роберта Нормандијског, Роберта Фландријског и Ига од Вермандоа. Он од самога почетка није био вољан да се ломи по прашњавим путевима и креће на тако неизвестан пут. На такву одлуку натерала га је његова жена, Адела Нормандијска, а како је она била ћерка Вилијама Освајача, о њеним жељама је ипак морао водити рачуна. Стефан од Блоа ће током свог боравка у Светој земљи стално обавештавати Аделу о догађајима. У њима се на веома разметљив начин размеће својим, углавном измишљеним подвизима, али пратећи њих може се доста тога сазнати о самим односима међу крсташким вођама.

Дезертирање[уреди]

Након освајања Никеје и победе у бици код Дорилеја, крсташи стижу до зидина Антиохије и формирају опсаду града. Пошто је Антиохија била један од најутврђенијих градова тога времена, опсада се одужила. Велики број крсташа умро је од глади и зиме приликом опсаде. За то време, турски султан Кербуга одустаје од напада на Грофовију Едесу и своје снаге окреће на Антиохију. Балдуин Јерусалимски јавља крсташима о опасности која им се приближава. Стога, многи крсташи дезертирају из армије. Међу њима је био и Стефан од Блоа. Он је дезертирао 2. јуна 1098. године. Управо те ноћи Боемунд је успео да уз помоћ свога шпијуна продре у град. Антиохија је освојена и од ње је формирана кнежевина.

Крсташки рат 1101.[уреди]

Стефан од Блоа је био учесник Крсташког рата 1101. године. Под притиском своје жене Аделе и околине која га је осуђивала због дезертирања, Стефан се придружио другој армији која је долазила из Француске. Стефан је убијен у Другој бици код Рамле која се одиграла 17. маја 1102. године између армије Јерусалимског краљевства предвођене Балдуином Јерусалимским и Фатимидског калифата.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Odo II, Count of Blois
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Theobald III, Count of Blois
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Ermengarde of Auvergne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Theobald III, Count of Blois
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Garsinde du Maine
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Стефан од Блоа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Robert the Magnificent
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Вилијам I Освајач
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Herleve of Falaise
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Gersende of Maine
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Балдуин IV Фландријски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Матилда Фландријска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Adela of France
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Види још[уреди]

Литература[уреди]