Пређи на садржај

Стефан од Блоа (крсташ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Стефан од Блоа
Печат са ликом Стефана од Блоа
Лични подаци
Датум рођења1045.
Датум смрти19. мај 1102.(1102-05-19) (56/57 год.)
Место смртиРамла, Краљевина Јерусалим
Породица
СупружникАдела Нормандијска
ПотомствоWilliam, Count of Sully, Теобалд II од Шампање, Стивен од Енглеске, Lucia-Mahaut, Lithuise of Blois, Henry of Blois, Eleanor of Champagne, Agnès de Blois
РодитељиТеобалд III од Блоа
Gersende of Maine

Стефан II од Блоа (фр. Étienne II de Blois; 104519. мај 1102) био је гроф Блоа и Шартра. Један је од најзначајнијих учесника Првог крсташког похода.

Полазак у Први крсташки рат[уреди | уреди извор]

Стефан од Блоа је у Први крсташки рат кренуо у склопу војске Роберта Нормандијског, Роберта Фландријског и Ига од Вермандоа. Он од самога почетка није био вољан да се ломи по прашњавим путевима и креће на тако неизвестан пут. На такву одлуку натерала га је његова жена, Адела Нормандијска, а како је она била ћерка Вилијама Освајача, о њеним жељама је ипак морао водити рачуна. Стефан од Блоа ће током свог боравка у Светој земљи стално обавештавати Аделу о догађајима. У њима се на веома разметљив начин размеће својим, углавном измишљеним подвизима, али пратећи њих може се доста тога сазнати о самим односима међу крсташким вођама.

Дезертирање[уреди | уреди извор]

Након освајања Никеје и победе у бици код Дорилеја, крсташи стижу до зидина Антиохије и формирају опсаду града. Пошто је Антиохија била један од најутврђенијих градова тога времена, опсада се одужила. Велики број крсташа умро је од глади и зиме приликом опсаде. За то време, турски султан Кербуга одустаје од напада на Грофовију Едесу и своје снаге окреће на Антиохију. Балдуин Јерусалимски јавља крсташима о опасности која им се приближава. Стога, многи крсташи дезертирају из армије. Међу њима је био и Стефан од Блоа. Он је дезертирао 2. јуна 1098. године. Управо те ноћи Боемунд је успео да уз помоћ свога шпијуна продре у град. Антиохија је освојена и од ње је формирана кнежевина.

Крсташки рат 1101.[уреди | уреди извор]

Стефан од Блоа је био учесник Крсташког рата 1101. године. Под притиском своје жене Аделе и околине која га је осуђивала због дезертирања, Стефан се придружио другој армији која је долазила из Француске. Стефан је убијен у Другој бици код Рамле која се одиграла 17. маја 1102. године између армије Јерусалимског краљевства предвођене Балдуином Јерусалимским и Фатимидског калифата.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Odo II, Count of Blois
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Теобалд III од Блоа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Ermengarde of Auvergne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Теобалд III од Блоа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Garsinde du Maine
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Стефан од Блоа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Роберт I Нормандијски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Вилијам I Освајач
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Herleve of Falaise
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Gersende of Maine
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Балдуин IV Фландријски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Матилда Фландријска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Адела од Француске
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература[уреди | уреди извор]