Стефан од Блоа (крсташ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Стефан од Блоа
StepanBlois 1089.jpg
Печат са ликом Стефана од Блоа
Датум рођења 1045.
Датум смрти 19. мај 1102.(1102-05-19) (56/57 год.)
Место смрти Рамла
Отац Theobald III, Count of Blois
Мајка Gersende of Maine
Супружник Адела Нормандијска
Потомство William, Count of Sully, Theobald II, Count of Champagne, Стивен од Енглеске, Lucia-Mahaut, Lithuise of Blois, Henry of Blois, Eleanor of Champagne, Agnès de Blois

Стефан II од Блоа (франц. Étienne II de Blois; 1045-19. мај 1102.) био је гроф Блоа и Шартра. Један је од најзначајнијих учесника Првог крсташког похода.

Полазак у Први крсташки рат[уреди]

Стефан од Блоа је у крсташки поход кренуо у склопу армије Роберта Нормандијског, Роберта Фландријског и Ига од Вермандоа. Он од самога почетка није био вољан да се ломи по прашњавим путевима и креће на тако неизвестан пут. На такву одлуку натерала га је његова жена, Адела Нормандијска, а како је она била ћерка Вилијама Освајача, о њеним жељама је ипак морао водити рачуна. Стефан од Блоа ће током свог боравка у Светој Земљи стално обавештавати Аделу о догађајима. У њима се на веома разметљив начин размеће својим, углавном измишљеним подвизима, али пратећи њих може се доста тога сазнати о самим односима међу крсташким вођама.

Дезертирање[уреди]

Након освајања Никеје и победе у бици код Дорилеја, крсташи стижу до зидина Антиохије и формирају опсаду града. Пошто је Антиохија била један од најутврђенијих градова тога времена, опсада се одужила. Велики број крсташа умро је од глади и зиме приликом опсаде. За то време, турски султан Кербуга одустаје од напада на Грофовију Едесу и своје снаге окреће на Антиохију. Балдуин Јерусалимски јавља крсташима о опасности која им се приближава. Стога, многи крсташи дезертирају из армије. Међу њима је био и Стефан од Блоа. Он је дезертирао 2. јуна 1098. године. Управо те ноћи Боемунд је успео да уз помоћ свога шпијуна продре у град. Антиохија је освојена и од ње је формирана кнежевина.

Крсташки рат 1101.[уреди]

Стефан од Блоа је био учесник Крсташког рата 1101. године. Под притиском своје жене Аделе и околине која га је осуђивала због дезертирања, Стефан се придружио другој армији која је долазила из Француске. Стефан је убијен у Другој бици код Рамле која се одиграла 17. маја 1102. године између армије Јерусалимског краљевства предвођене Балдуином Јерусалимским и Фатимидског калифата.

Види још[уреди]

Извори[уреди]