Битка код Рамле (1102)

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Рамле
Део Крсташких ратова
White to.jpg
Време:17. мај 1102. године
Место:Рамла
Исход: Победа Египћана
Сукобљене стране
Фатимидски калифат Јерусалимска краљевина
Команданти и вође
Ал-Афдал Шаханшах Балдуин I Јерусалимски
Јачина
30.000 људи 500 витезова
Жртве и губици
близу 500 непознати, мали

Битка код Рамле одиграла се 17. маја 1102. године између Фатимидског калифата (Египат) и крсташа Јерусалимске краљевине. Битка је део крсташких ратова, а завршена је победом Египћана.

Припреме за битку[уреди | уреди извор]

Током 1102. године из Египта је поново почела да се приближава нова армија која се, попут оне из 1101. године, улогорила код Рамле, скоро на оном истом месту где је и прва разбијена. Изгледа да краљ Балдуин није био обавештен о броју непријатеља, тако да се са тек неколико витезова одлучио за борбу. Дан пред борбу одржано је саветовање крсташа, а најнестрпљивији се, што је веома чудно, показао Балдуин, желећи одмах да крене у јуриш. Стефан од Блоа је био веома опрезан тражећи да се сачека помоћ, али му је Балдуин одговорио да он једини нема, због својег познатог дезертирања, права да диже глас.

Битка[уреди | уреди извор]

Сутрадан, 17. маја је тек две стотине крсташких витезова и пет до шест стотина пешака стало насупрот огромне египатске војске и у сулудом јуришу готово сви су посечени. Тек пар њих се спасло бегом у Јафу. Балдуин је умакао у Рамлу, али је током ноћи побегао. Хроничари тврде да је побегао са свега три пратиоца, а од потере га је спасла само брзина његовор коња Газеле. Његови пратиоци нису били те среће, Египћани су их похватали. Следећа два дана Балдуин је непрестано измицао потери, а његова жена је са зидина Јафе посматрала Египћане како нисе на својим копљима одсечене главе изгинулих крсташа. Након три дана лутања пустињом, Балдуин се успео дочепати Јафе.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]