Странична датотека

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Странична датотека (енг. page file, paging file,[1][2] swap file) је датотека која може ручно да се повећа или смањи. Може се распоредити на више физичких дискова. Оперативни системи такође могу сами одредити најприкладнију величину ове датотеке.

У рачунарским оперативним системима, страничење (енг. paging)[3] је један од начина за управљање меморијом , за које рачунар може сачувати и учитати податке за употребу у главној меморији. У страничењској шеми управљања, оперативни систем учитава податке из секундарног спремишта у облику блокова података исте величине, под називом "странице" (енг. pages). Главна предност straničenja према меморијској сегментацији је та што допушта физичкој адреси процеса да буде неконтигуирана. Пре него што се користило страничење, системи су морали контигуозно да сместе целе програме, што је проузроковало разне проблеме са одржавањем и фрагментирањем.[4]

Страничење је важан део имплементације виртуелне меморије у најтежим оперативним система опште намене, што им омогућава да похрани простор за податке који не могу да стане у њиховој физичкој РАМ меморији. Дакле, оперативни системи помоћу страничне датотеке на хард диску симулирају додатни физички РАМ кад им недостаје физичке рам меморије (РАМ).

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Microsoft Štа je virtualna memorija?
  2. ^ Microsoft What is virtual memory? (engleski izvornik radi usporedbe s Microsoftovim prijevodom na hrvatski)
  3. ^ FER - Zavod za elektroniku, mikroelektroniku i inteligentne sustave Архивирано на сајту Wayback Machine (март 5, 2016) (на језику: енглески) Straničenje na zahtjev
  4. ^ Belzer, Jack; Holzman, Albert G.; Kent, Allen, ур. (1981). „Virtual memory systems”. Encyclopedia of computer science and technology. 14. CRC Press. стр. 32. ISBN 978-0-8247-2214-2. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Veleučilište u Šibeniku[мртва веза]