Студентски културни центар Крагујевац

С Википедије, слободне енциклопедије
Студентски културни центар
Крагујевац
Оснивач: Влада Републике Србије
Основан: 1984.
Седиште: Радоја Домановића 12,
Крагујевац  Србија
Веб презентација https://skckg.com/
Контакт: 034/336- 122

Студентски културни центар Крагујевац је основан 1984. године, као Установа ученичког и студентског стандарда, под окриљем је Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Настао на основама Омладинског културно-уметничког друштва, основаног 1977. године, при Универзитету у Крагујевцу.

Мисија[уреди | уреди извор]

Мисија Студентског културног центра Крагујевац је унапређење делатности обогаћивањем програма, едукацијом, радом на задовољењу културних, образовних, уметничких потреба младих и подстицање пре свега студената, али и свих осталих суграђана на активно учествовање у креативном изражавању и стваралаштву.

Програми[уреди | уреди извор]

Кроз своје програме и активности ‒ Ликовне, музичке, позоришне и филмске ‒ публици представља савремене тенденције свих видова уметничког ставаралаштва, а кроз своје књижевно и музичко издаваштво, СКЦ подстиче и подржава креативне младе ствараоце из Крагујевца и региона и помаже њихову промоцију и афирмацију. Своју едукативну функцију остварује и кроз бројне радионице и предавања. Паралелно, неговањем традиционалне културе кроз рад фолклорног ансамбла доприноси очувању нематеријалне културне баштине.

Ликовни програм[уреди | уреди извор]

Две галерије које се налазе у оквиру Студентског културног центра, Контакт галерија и Галерија СКЦ, намењене су како излагању дела већ признатих и познатих аутора савремене уметничке визуелне сцене, тако и пружању подршке млађим генерацијама аутора у њиховом позиционирању на уметничкој сцени, пре свега кроз представљање радова студената завршних година и дипломаца факултета и академија уметности.[1]

Музички програм[уреди | уреди извор]

Музички програм Студентског културног центра карактерише стилска и жанровска разноврсност концерата које организује и отвореност за најактуелније правце савремене музичке сцене. Поред концерата џеза, музике света, поп, рок, експерименталне и електронске музике, организују се и концерти озбиљне музике, првенствено у сарадњи са студентима музичких академија и факултета.

Књижевни програм[уреди | уреди извор]

Књижевним програмом и издавачком делатношћу СКЦ остварује сарадњу са познатим именима савремене књижевне сцене, али и отвара простор за представљање књижевних остварења још увек неафирмисаних аутора. Организују се књижевне вечери и говорне трибине са циљем представљања актуелних књижевних дела, књижевних и научних часописа. У оквиру издавачке делатности Установе, поред бројних издања, издваја се најнаграђиванија едиција Првенац, започета 2002. године као прилика за талентоване младе ауторе из читавог региона да објаве своје прве књижевне радове.

Позоришни програм[уреди | уреди извор]

Позоришна продукција и рад Академског позоришта и Драмске секције Студентског културног центра Крагујевац представљају оквире унутар којих млади заљубљеници у позоришну уметност и креативци могу да искажу своју стваралачку енергију и пронађу и уобличе свој уметнички израз. Поред аматерског бављења позоришном уметношћу, СКЦ организује и гостовања професионалних позоришта, драмске радионице и остварује сарадњу са низом других аматерских позоришта, а све са циљем развоја и едукације позоришне публике. Развоју позоришног аматеризма од 2015. године доприноси и фестивал такмичарског карактера − Кулиса, који окупља академска и аматерска позоришта из земље и региона.

Фолклорни програм[уреди | уреди извор]

Такође, кроз вишедеценијско постојање и рад Академског фолклорног ансамбла „Светозар Марковић”, Народног оркестра и Певачке групе „Студенац”, СКЦ доприноси очувању културног наслеђа и неговању традиционалних форми игара и песама. СКЦ својом делатношћу доприноси културном диверзитету, културном животу града, активно сарађујући са релевантним овдашњим и међународним институцијама културе, уметничким и образовним институцијама.

Популаризацијом културних активности, интелектуалних и креативних потенцијала и иновација Студентски културни центар настоји да буде препознат као модерна, динамична установа,отворена за нове идеје и нове тенденције у уметности и култури нашег времена.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Konkurs Galerije SKC Kragujevac za izlaganje u 2018. godini”. Desinged. Архивирано из оригинала 05. 01. 2019. г. Приступљено 05. 01. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]