ТО РКУД Пелагић Бања Лука

С Википедије, слободне енциклопедије
Тамбурашки оркестар РКУД Пелагић Бања Лука
Музички рад
Активни период1927—данас
Место оснивањаБања Лука,  Босна и Херцеговина
ЖанрТамбурашка музика,

Тамбурашки оркестар РКУД Пелагић Бања Лука је тамбурашки оркестар у саставу Радничког-културно-уметничког друштва Пелагић из Бање Луке основан 1927.

О оркестру[уреди | уреди извор]

Тамбурашки оркестар РКУД Пелагић Бања Лука је основан 1927. године од стране синдикалних радника града Бање Луке.

Историја[уреди | уреди извор]

Први руководилац тамбурашког оркестра био је Авдо Чарџић, а оркестар је имао 15 чланова. Оркестар је наступао на приредбама са хором широм Босанске Крајине. Репертоар је био широк и чиниле су га народне песме, кола, каришинци, корачнице, валцери, одломци из опера и других дела класичне музике. Кроз дугу историју оркестром су руководили Душан Умићевић, Милан Бокан, Марко Поповић, Здравко Ћосић, Даворин Грозданић и други. Од 1965.године па све до 2012. године, уз извесне прекиде, тамбурашки оркестар је водио Марко Поповић, легенда РКУД Пелагић. Поповић је успешно проводио концепцију великог оркестра, како организационо тако и програмски. Захваљујући томе, Бања Лука је увек имала важно место у тамбурашкој музици бивше Југославије, а РКУД Пелагић представљао расадник врхунских музичара.

На темељима рада горе поменутих 2001.године настаје Градски тамбурашки оркестар Бања Лука, с којим постоји завидна сарадња.

Данас[уреди | уреди извор]

Данас оркестар има 20-ак чланова, а руководилац је Давид Мастикоса. Последњих година оркестар редовно заузима своје место на престижним тамбурашким фестивалима на територији бивше Југославије, и по правилу, иако се ради о аматерском оркестру бележи одличне резултате.На репертоару се налазе како народне песме и игре, тако и најзахтевнија дела класичне музике.

Чланови оркестра[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]