Такси

С Википедије, слободне енциклопедије
ТАКСИ знак.

Такси је врста јавног превоза где корисник – путник (или путници) изнајмљују на одређено време превозно средство са возачем који ће га (их) превести од једне локације до друге.

Под таксијем се најчешће подразумева аутомобил али то може бити и авион, чамац, гондола, камион...

Уговарање превоза[уреди | уреди извор]

Возачи таксија, таксисти, су најчешће организовани у удружења, која им омогућују ефикасније деловање пре свега пријемом позива странака преко радија.

Услуга, вожња се заказује телефоном, у задње време и СМС-ом. Дуже вожње се могу заказати и који дан раније. Такси услуга се може добити и заустављањем „слободног“ таксија на улици.

Таксити на крову имају светлећу ознаку на којој пише “Taxi“ као и број такси возила. Када је светло упаљено такси је „слободан“

Наплата услуге[уреди | уреди извор]

ТАКСИ

Такси услуга се плаћа из два дела „полазак“ – фиксни износ без обзира на растојање које ће се прећи и дела који је везан за растојање тј. наплата по пређеном путу. Тарифа зависи и од доба дана, дана у недељи, празника.

Такси вожња се најчешће наплаћује путем таксиметра, који је повезан са окретањем точкова (тако мери пређено растојање). Таксиметар ради и ако се такси заглави у саобраћајној гужви, тада се пребацује на режим мерења времена па и даље ради.

Поједина такси удружења дају попусте на телефонски позив.

Поједина предузећа праве уговоре са одређеним такси удружењима о превозу на такси-бон. Запослени који поседују такси-бон добијају попуст на услугу.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

У појединим земљама постоји обавеза коришћења одређеног типа аутомобила за такси, док у Енглеској постоји посебна фабрика боја производи посебна такси возила. Таваница у тим возилима је виша а возач је од путника одвојен непробојним стаклом што битно утиче на безбедност возача.

Најчешће коришћена боја за таксије у свету је жута.

Бити таксиста значи сусретати много различитих људи. Због свог различитог искуства о таксистима је снимљено много филмова, од којих су неки култни.

Историја[уреди | уреди извор]

први таксисти су се појавили почетком 17. века у Паризу и Лондону. Никола Соваж (енгл. Nicolas Sauvage) је био први таксиста о коме постоји документација да је пријавио државним органима посао таксирања 1640. године. Наравно, први градски такси се одвијао у фијакерима уз обавезну коњску вучу.

Таксиметар је пронашао Вилхелм Брун (енгл. Wilhelm Bruhn) 1891.

Двосмерни радио, који је омогућио комуникацију са такси централом и другим возачима је први пут примењен 1940.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]