Тахебо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тахебо Tabebuia impetiginosa
Tabebuia sp.

Тахебо (лат. Tabebuia impetiginosa), је индијански назив дрвета, које расте на Андима (Јужна Америка). Кора дрвета се користи за чај. Она садржи лапахол (лапахолна киселина), који делује антибактеријски и антисептички. Кора садржи још и танине, етерична уља, смоле, сапонине и антрахиноне.

Тахебо је најпознатији по употреби код вагиналне кандидијазе. Садржи компоненте које испољавају и антибактеријско и антипаразитарно дејство. Уље оригана (лат. Ориганум вулгаре) као и бројна друга етарска уља. Етарска уља садрже монотерпене, а најпознатији у етарском уљу оригана је карвакрол, који сузбија широк спектар микроорганизама, паразита, гљивица и бактерија, а нарочито је ефикасан код кандиде.

Делује још и као јак антиоксиданс, јача имунитет, има антимикробни учинак.

Помаже код бронхитиса, херпеса, кожних болести (екцеми, гљивичне инфекције), у стањима исцрпљености и хроничног стреса, те за опште јачање организма. Неки му приписују чаки и антитуморско деловање.

У традиционалној медицини се користи код анемије, дијабетеса, проширених вена, гастритиса те против згрушавања крви. Нежељени ефекти су само ретке алергијске реакције.

Спољашње везе[уреди]