Анемија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Анемија
Iron deficiency anemia blood film.jpg
Људска крви у случају анемије узроковане дефицијенцијом гвожђа
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност Хематологија
ICD-10 D50-D64
ICD-9-CM 280-285
DiseasesDB 663
MedlinePlus 000560
eMedicine med/132 emerg/808 emerg/734
MeSH D000740
Црвена крвна зрнца

Анемија или малокрвност је рак еритроцита и које настаје због недостатака црвених крвних зрнаца. Ово обољење може да има веома озбиљан утицај на живот оболелих особа и да доведе у најтежим облицима до смрти.

Утицаји на тело[уреди]

Крв се састоји од 3 типа ћелија (црвених крвних зрнаца, белих крвних зрнаца и крвних плочица) које циркулишу крвотоком. Еритроцити садрже протеин хемоглобин који преноси кисеоник из плућа до свих ћелија у организму. Анемија је стање недостатка црвених крвних зрнаца. У том случају, мали број еритроцита (црвених крвних зрнаца) садржи мање хемоглобина, због чега је достава кисеоника органима као што су мозак, срце и мишићи смањена и самим тим ћелије добијају мање храњивих материја. На тај начин анемичне особе осећају менталну и физичку слабост. Када је број еритроцита смањен, срце ради брже у покушају да већим протицањем крви надокнади мањак кисеоника у крви сиромашној еритроцитима.

Узроци[уреди]

Могући узроци анемије су:

Симптоми[уреди]

Анемија се понекад тешко открива јер су рани показатељи тумора (симптоми) веома благи. Због тога се лако замењује тегобама које се виђају у другим болестима или након коришћења неких лекова. Анемија може самњити животни век до те мере да оболели могу да умру у било ком времену и обављање најосновнијих кућних активности. Она погоршава тегобе које стварају и друге болести уколико се међусобно удружи па поспаност, слабост, малаксалост и други показатељи постају веома изражени.[1] Показатељи анемије су следећи:

 • Умор - поспаност
 • Слабост - брзо замарање
 • Вртоглавица и несигурност
 • Бледило коже и слузнице усана, десни, конјунктива, ноктију и дланова
 • Убрзан срчани рад - тахикардија
 • Осећај хладноће нарочито екстремитета - руку и ногу
 • Туга и депресија
 • Смањање сексуалних функција
 • Поремећаји сна и смањење апетита

Како се симптоми лако могу заменити симптомима који се јављају и код других обољењима важно је прегледати се код лекара посебно уколико постоји осећај непрестаног замора и других наведених тегоба.

Дијагностика[уреди]

Лекари утврђују постојање анемије кроз разговор са пацијентом о његовим тегобама, прегледом оболелог и израдом крвне слике.[2] Крвна слика се данас ради помоћу апарата који дају информацију броју еритроцита (RBC) леукоцита (WBC) и тромбоцита (PLT). На резултату крвне слике се често налази број, величина, облик и опис још неких физичких карактеристика ћелија крви. RBC представља број еритроцита и представља скраћеницу из енглеског "red blood cells". Хемоглобин означен скраћеницом Hb, се налази у еритроцитима и учествује у преносу кисоника. Хематокрит или Hct, је проценат уобличених елемената у крвотоку. Нормалне вредности хемоглобина се крећу од у распону од 120 до 160 грама по литру за одрасле жене и 130 до 180 грама по литру за одрасле здраве мушкарце. Анемијом се сматра стање када нивои хемоглобина и хематокрита падну испод нормалних вредности због чега се јавља поремећај фунције органа и система са напред наведеним симптомима.

Лечење[уреди]

Не постоји прави лек за лечење анемије, али ако се открије на време лечење анемије подразумева оперативни пут где се раде тешке операције јетре и слезине а у најгорим облицима се раде тешке операције плућних мехурића да би оболело тело могло да преживи и да настави живот нормално.Уколико се анемија не лечи на време, тешко стање организма може довести до смрти. Осим тога ниске вредности еритроцита могу довести до додатних здравствених проблема: Анемија може довести до преоптерећења срца и појаве срчаних тегоба, у покушају да поправи допремање кисеоника у ткива из крви сиромашне еритроцитима. Анемија може отежати и менталне процесе. Уколико анемија дуго траје или се симптоми погоршавају ово обољење доводи до смрти.Приступи у лечењу су различити и много зависе од узрока анемије. Због тога је после проналажења болести веома значајно открити њен узрок.

Референце[уреди]

 1. eMedicineHealth > anemia article Author: Saimak T. Nabili, MD, MPH. Editor: Melissa Conrad Stöppler, MD. Last Editorial Review: 12/9/2008. Retrieved on 4 April 2009
 2. „eMedicine – Anemia, Chronic : Article by Fredrick M Abrahamian, DO, FACEP”. Emedicine.com. 7. 12. 2009. Приступљено 24. 8. 2010. 

Литература[уреди]

 • Чланак је великим делом преузет са сајта www.stetoskop.info уз дозволу коју можете видети овде.

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).