Тачка преваре

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тачка преваре
Tačka prevare (solaris).jpg
Соларисово издање из 2004.
Писац Ден Браун
Наслов оригинала Deception Point
Преводилац Тања Славнић
Земља  САД
Језик енглески
Жанр трилер, мистерија
Издавач Србија Соларис (један од издавача)
Датум објављивања 2004.
Датум премијерног објављивања 2001.
Тип медија тврд повез
Број страна 359 (српско издање)
ISBN ISBN 86-7560-034-8 Србија
Претходна књига Анђели и демони
Наредна књига Да Винчијев код
Подаци преузети са solaris-ns.com. Могуће разлике међу издавачима.

Тачка преваре (енгл. Deception Point) је роман Дена Брауна из 2001. године са елементима трилера. Говори о метеору пронађеном на Арктику који би могао да пружи доказе о постојању ванземаљског живота, и покушајима да се, упркос ометању, јавности саопшти вест о њему. Прича је инспирисана открићем метеора ALH 84001 на Антарктику, 27. децембра 1984.

Радња[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

НАСА-ин сателит открива необично редак објекат закопан дубоко у леду Арктика. После низа промашаја, компанија за проучавање свемира, коначно може да објави преко потребан успех који ће дубоко утицати како на политику саме НАСА-е тако и на предстојеће председничке изборе. Аналитичар Обавештајне службе, Рејчел Секстон, добија од Беле куће задатак да утврди веродостојност овог открића. Заједно са тимом стручњака у којем је и харизматични научник Мајкл Толанд, Рејчел одлази на Арктик и тамо открива нешто незамисливо: доказ о лукавој научној превари, бестидној обмани која прети да свет доведе у озбиљну заблуду. Рејчел не стиже да упозори председника. Она и Мајкл упадају у заседу тима професионалних убица. Док беже од сигурне смрти преко пустих и негостољубивих предела, једина нада да ће преживети лежи у томе да открију ко стоји иза ове врхунске завере.

Главни ликови[уреди]

  • Рејчел Секстон (енгл. Rachel Sexton) - главни лик, такозвани „поентер“ (аналитичар који се бави писањем кратких извода на основу широког скупа података) Националног бироа за извиђање и ћерка сенатора Секстона.
  • Габријела Еш (енгл. Gabrielle Ashe) - лични асистент сенатора Секстона.
  • Марџори Тенч (енгл. Marjorie Tench) - виши саветник председника САД.