Астрофизика

С Википедије, слободне енциклопедије
NGC 4414, типична спирална галаксија у сазвежђу Береникина коса, је око 56.000 светлосних година у пречнику и око 60 милиона светлосних година удаљена од Земље.

Астрофизика је део астрономије који се првенствено бави физиком свемира, укључујући луминозност, густину, температуру и хемијски састав звезда, галаксија и међузвезданог простора, као и њиховом интеракцијом.[1]</ref><ref>Eddington 1988

Астрофизика је веома широка тема, те астрофизичари обично примењују многе дисциплине физике, укључујући механику, електромагнетизам, статистичку механику, термодинамику, квантну механику, релативитет, нуклеарну физику и физику елементарних честица. У пракси, модерна астрономска истраживања укључују знатну количину физике. Назив универзитетског одељења („астрофизичког” или „астрономског”), често има више везе са историјом назива одељења, него са садржајем програма. Астрофизика може да се студира на нивоу основних студија, мастера и докторских студија у одељењима астронаутичког инжињеринга, физике или астрономије на многим универзитетима.

На старогрчком „ἡ φύσις τοῦ ἀστροῦ” значи „природа звезде”.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Eddington 2010.

Литература[уреди | уреди извор]

  • LeBlanc, Francis (2010). An Introduction to Stellar Astrophysics (1. изд.). Wiley. ISBN 978-0-470-69956-0. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]