Тевантепек (превлака)

С Википедије, слободне енциклопедије
Топографска мапа подручја око превлаке Тевантепек

Превлака Тевантепек (шп. Istmo de Tehuantepec) је земљоуз ширине 200 км у јужном делу Мексика који раздаваја Тихи океан (тачније залив Тевантепек) од Мексичког залива. Превлака Тевантепек се сматра и јужном границом северноамеричког континента ка Централној Америци. Источно од превлаке су савезне државе Табаско и Чијапас, док су западно Веракруз и Оахака.

У јужном делу земљоуза Јужна Сјера Мадре се спушта у висораван максималне висине до 224 метра и ту се састаје са огранком Сјера Мадре де Оахака. Северни део превлаке је ниско и замочварено земљиште обрасло густом тропском шумом.

У највећем делу регије влада тропска влажна клима (маларично поднебље) уз изузетак подручја уз пацифичку обалу које под утицајем океанских ветрова има знатно пријатнију и блажу климу. Максималне температуре дуж атлантске обале су до 35 °C, количина падавина око 3.960 мм (пацифичка обала је у сувља и свежија).

Превлака, али и цело подручје је добило име по варошици Санто Доминго Тевантепек у савезној држави Оахака. Порекло имена је од речи из језика народа Наватл tecuani-tepec што значи јагуарово брдо. Доминантну популацију у овом подручју представљају припадници народа Запотек.

Превлака је још од времена Ернана Кортеса била важна трговачка и саобраћајна рута која је повезивала две обале. Након неколико неуспешних покушаја у изградњи железниче пруге која би спајала обе обале, пруга је напокон саграђена и отворена у јануару 1907. Пруга повезује градове Коацакоалкос на северној и Салина Круз на јужној обали. Укупна дужина железничке пруге је 308 км.

Највећи градови[уреди | уреди извор]

Највећи градски центри у подручју превлаке Тевантепек су:

Град Становника Држава
Коацакоалкос 280.363[1] Веракруз
Минатитлан 151.983[1] Веракруз
Акајукан 79.459[1] Веракруз
Хучитан де Сарагоса 85.869 Оахака
Салина Круз 76.219 Оахака
Санто Доминго Тевантепек 55.163 Оахака
Матијас Ромеро 49.867 Оахака

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. „Principales resultados por localidad 2005 (ITER)”. Архивирано из оригинала 13. 06. 2011. г. Приступљено 16. 10. 2012.  Непознати параметар |añoacceso= игнорисан [|access-date= се препоручује] (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]