Тежак (новине)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Тежак
Тежак.jpg
Насловна страна, бр. 1, 1870
ТипНедељне новине
ВласникДруштво за пољску привреду
ИздавачДржавна штампарија
УредникМ. [Милан] Миловук
Оснивање1869.
Језиксрпски
Седиште
Београд
Србија
ISSN2217-9224

Тежак: илустровани лист за пољску привреду је лист Друштва за пољску привреду, излазио у периоду од 1869. до 1941. године у Београду. [1](COBISS)

О новинама[уреди]

Први број Тежака изашао је у штампи Државне штампарије, у Београду, 1. фебруара 1869. године. Од ове године лист је излазио до 1914, након чега је ступила пауза до 1919. године, а после је поново редовно излазио све до 1941. одине

Тематика[уреди]

Као лист Друштва за пољску привреду и званичан орган Српског пољопривредног друштва од 1882. године, лист се бавио извештавањем о догађајима везаним за ова друштва, као што су одборске редовне и ванредне седнице, затим заседања главног збора и друго. Осим тога доносио је чланке везане за разне друге садржаје, међу којима су преовладавале теме из области пољопривреде, сточарства, пчеларства, свиларства, винарства, воћарства, шумарства или домаће уметности. Тако су се у овом листу, осим актуелности везаних за пољску привреду, у рубрици о домаћој уметности могли наћи и садржаје који су одговарали нпр. на питања попут : како да кокоши носе много јаја, како да се дуго сачува црни лук, чиме се растерују мрави и мишеви, затим шта урадити да се не поквари кисео купус и сл.[2]

Издања[уреди]

Лист је различито излазио у разним периодима, прво два пута месечно, затим једанпут недељно, па једном месечно и три пута месечно. Издавач и власник листа Тежак било је Српско пољопривредно друштво.

Године 1999. се делимично наставља као Тежак.

Уредници[уреди]

Током готово 70 година излажења лист је променио и велики број уредника, међу њима су Ђорђе Радић, Милован Спасић, Живко Шкорац, Коста Таушановић, Паја Тодоровић, Милутин Савић, Вучко Богдановић, Светозар Гавриловић, Алекса Поповић, Мирко Миљковић, Благоје Тодоровић, Александар Секулић, Милош Лукићевић, Урош Стојић и многи други.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Српска штампа : 1768-1995. : историјско-библиографски преглед / Милица Кисић, Бранка Булатовић. Штампа и српско друштво 19. и 20. века / Милош Мишовић. - Београд : Медија центар, 1996 (Београд : Стандард 2). - 513 стр. : факс. ; 24 cm. - (Библиотека Press документи ; 1)(COBISS)