Теоктист Палестински

С Википедије, слободне енциклопедије
Теоктист Палестински
Лични подаци
Датум смрти3. септембар 446.
Место смртиЈудејска пустиња, Израел,
Световни подаци
Празник3. септембар

Свети Теоктист († 3. септембар 446, Јудејска пустиња, Израел) је палестински хришчански светитељ, пустињак, пореклом из Јерменије[1].

Биографија[уреди | уреди извор]

Једног дана један усамљени младић закуцао је на порту манастира[2]. Дошао је из јерменског града Хијерапоља и звао се Теоктист. Заволевши Бога свим срцем, побегао је из родитељске куће и у светој тишини манастира пожелео да се једном за свагда опрости са светом који је био пун прилика да се прекрши закон Божији. Игуман манастира је разумео младог Теоктиста и примио га међу монашко братство како би благочестивом младићу дао прилику да се чисто посвети служби Божијој.

Из Јерусалима, пун побожних помисли о дејствима Господњим, Теоктист је отишао у пустињу изнад Мртвог мора, где је била фаранска лавра, пуна разбацаних келија пустињака, са једном заједничком црквом за све. У овој пустињи боравио је у празној пећини, у околини светог Јевтимија Великог. Упознавши монаха Јевтимија, Теоктист је постао његов ученик, примио се од њега монашки постриг, и обојица су већ заједно упражњавали врлине.

Када је светом Теоктисту је било 84 године, Бог је најавио светом Јевтимије, да ће његов први ученик, Теоктист, прећи ће у вечну славу. Свети Јевтимије је тада похитао Теоктисту, који је издахнуо у рукама свог учитеља 3. септембра 446. године. Његовој сахрани присуствовао је и јерусалимски патријарх Анастасије[3].

Православна црква помиње светог Теоктиста 3(16.) септембра[4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Свети преподобни Теоктист”. Вечити православни календар (на језику: српски). Приступљено 2024-04-08. 
  2. ^ „Venerable Theoctistus”. www.oca.org. Приступљено 2024-04-08. 
  3. ^ „Святий Теоктист”. web.archive.org. 2006-10-03. Архивирано из оригинала 03. 10. 2006. г. Приступљено 2024-04-08. 
  4. ^ „Свети преподобни Теоктист”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-04-08.