Термоелектрана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Belchatow-elektrownia.jpg

Термоелектрана је постројење у коме се хемијска или нуклеарна енергија горива (угаљ, уранијум, нафта, гас...) претвара у топлотну енергију, затим се топлотна енергија помоћу турбине претвара у механичку која се користи за покретање генератора електричне енергије.

Подела[уреди]

Према начину добијања механичке енергије која покреће генераторе, термоелектране се деле на: парне, гасне и дизел термоелектране. Највећу примену у Србији имају термоелектране на угаљ.

Принцип рада[уреди]

У ложишту сагорева гориво (угаљ, нафта, гас) и производи се топлотна енергија која загрева котао. Ради бољег сагоревања користе се вентилатори који убацују кисеоник у ложиште. Загревањем воде у котлу добијамо водену пару која се користи за покретање турбине. За покретање турбине потребна је потпуно сува водена пара, па се за њено сушење користи прегрејач паре. Тако осушена пара преноси се у парну турбину, која покреће генератор, који на свом излазу даје електричну струју.

Термоелектране се често граде као термоелектране-топлане (ТЕ-ТО), због бољег искоришћења енергије. Паралелна производња електричне и топлотне енергије назива се когенерација.

Термоелектране у Србији[1][уреди]

У Србији постоји 8 термоелектрана, распоређених у 25 блокова, укупне инсталационе снаге 5.5528 МW, које као погонско гориво користе лигнит:

Термоелектране на лигнит у Србији
ТЕ у саставу инсталациона снага (MW)
ТЕ Никола Тесла А ТЕ Никола Тесла 1.745
ТЕ Никола Тесла Б ТЕ Никола Тесла 1.290
ТЕ Колубара А ТЕ Никола Тесла 271
ТЕ Морава ТЕ Никола Тесла 120
TE Костолац A TE Костолац 310
TE Костолац Б TE Костолац 697
ТЕ Косово А ТЕ Косово[a] 617
ТЕ Косово Б ТЕ Косово 618

Напомене[уреди]

  1. јунa 1999. године ЕПС не управаља ТЕ Косово, капацитетима на подручју Космета[1]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 ЕПС - ТЕ у Србији, Приступљено 25. 4. 2013.


Спољашње везе[уреди]