Тесна улица (Земун)

С Википедије, слободне енциклопедије
Улица Тесна
Општина Земун
Почетак Гардошка
Дужина 14 m
Ширина m

Улица Тесна дуга само 14 метара, најкраћа је улица у Земуну, и друга, по дужини, од шест најкраћих саобраћајница у Београду дугих од 14 до 26 метара, у којима саобраћај не функционише.[1] Колико је кратка чак је и сенка Миленијумске куле на Гардошу, када је Сунце на Западу, која се поносно надвија над њом, дужа од овог кварта.[2] Налази се у насељу Гардош на лесној заравни или брду Гардош изнад старог дела Земуна.

Положај и пространство[уреди | уреди извор]

Улица се налази на обронцима лесне падине брда Гардош, изнад десне обале Дунава у севером делу централног језгра Земуна, у насељу „Гардош”, у Општини Земун, северозападно од Гардошке улице на надморској висини од око 70 метра, надомак Николајевске цркве, Црква Светог Димитрија и Тврђава са Миленијумском кулом.

Улица Тесна на мапи насеља Гардош

Почиње од Гардошке улица на југоистоку и у дужини од око 14 метра и у ширину од око 4 метра, пружа се ка северозападу све до ограде дворишта и степеништа кућа испод Миленијумске куле на брду Гардош, где се слепо завршава.

Опште информације[уреди | уреди извор]

Улица је настала у првој половини 20. века на локацији познатој као брдо Гардош, на лесном брегу изнад старог дела Земуна. Својевремено тај простор, био старо језгро Земуна, када је још у доба неолита, саграђено прво утврђено насеље пре више од 7.000 година, у исто време када су на десној обали Дунава стварана и друга нова насеља. Ленсна зараван на Гардошу, на коме је настала и Тесна улица за тадашње становнике била је идеално место за формирање будућег града, јер су природне препреке, узвишица и близина реке били одлични услови за одбрану од непријатеља.

Улица је са само две старе породичне куће и неугледним пролазом, без јасно одвојеног коловоза и тротоара, јер кроз њу не пролази саобраћај, поплочаним белим гранитним коцкама. На свом највишем крају улица се слепо завршава оградом дворишта једне од приватних кућа.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бракочевић, Марија Б. „Шест најкраћих улица, У:Ловачком улицом у дванаест корака”. Политика онлајн, ,20.4.2014. Приступљено 28. 5. 2019. 
  2. ^ МАЛЕШЕВИЋ, К. „Најкраћа улица у Београду, само 20 корака”. Новости онлајн, 14. јануар 2015. Приступљено 28. 5. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]