Тингвелир

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Тингвелир
Назив на званичном списку светске баштине
Thingvellir.jpg
Локација  Исланд
Тип Културно добро
Критеријум iii, iv
Унеско регија Европа
Историја уписа у светску баштину
Упис 2004. (28. седница)

Тингвелир (исландски језик за "Поље сабора") је историјски локалитет у општини Бласкогабyго у јужном Исланду које је 930. године било место оснивања најстаријег парламента на свету који је још увек активан (а који се ту одржавао све до 1789. год.)[1], исландског Алтинга ("Веће").

Тингвелир се налази у близини полуострва Рејкјанес, код вулкана Хенгил који је део долине Средњеатланског гребена. Ту се налази и највеће природно језеро на Исланду, Тингвалаватн.

Долина Тингвелира

Због тога је 1930. године основан Национални парк Тингвелир како би се заштитили остаци старог парламента, а касније проширен како би се заштитио природни предео око локалитета. Тингвелир национални парк је био први на Исланду који је данас велика туристичка атракција, а због своје историјске, културне и геолошке вредности је 2008. године уписан на УНЕСКОсписак места Светске баштине у Европи.

Историја[уреди]

Језеро Тингвалаватн

На овом месту су се око 930. године, углавном норвешки Викинзи, једном годишње две недеље у јуну састајали на традиционалном законодавној и судској скупштини, тзв. Алтингу. Након оних у старој Грчкој, то је био најстарији парламент на свету који је на овом месту опстао све до 1798. године кад су га Данци укинули.

Год. 1000. на овом сабору је усвојено хришћанство као једина религија на Исланду.

На овом историјском мјесту је такође, 17. јуна 1944. године, Република Исланд прогласила независност, а 1994. год. прославила своју педесету годину постојања.

Чак и данас, на рубу трга и Сабора, као и на неколико места у кањону могу се видети трошни и обрасли камени зидови с артефактима из времена одржавања Алтинга, заштићени церадама.

Извори[уреди]

  1. Björn Th. Björnsson, Þingvellir, 1984., Reykjavík: Bókaútgáfa Menningarsjóðs

Литература[уреди]

  • Tomasson, Richard F. (1980). Iceland, the first new society. University of Minnesota Press. ISBN 0-8166-0913-6. 

Спољашне везе[уреди]