Томас Мур

С Википедије, слободне енциклопедије

Томас Мур
Томас Мур, насликао Томас Лавренс
Лични подаци
Датум рођења(1779-05-28)28. мај 1779.
Место рођењаДублин, Ирска
Датум смрти25. фебруар 1852.(1852-02-25) (72 год.)
Место смртиБромхам, Вилтшир, Велика Британија
ЗанимањеПисац, пјесник, текстописац
Породица
СупружникЕлизабет Дајк
Књижевни рад
Најважнија делаИрске мелодије Мемоари Капетана Рока

Томас Мур (28. мај 177925. фебруар 1852) био је ирски писац, песник и текстописац, славан због својих Ирских мелодија.[1] Њихово постављање стихова на енглеском језику на старе ирске мелодије означило је прелазак у популарној ирској култури са ирског на енглески. Политички, Мур је у Енглеској био признат као новинар, или "сквиб", писац за аристократске виговце; у Ирској је сматран католичким патриотом.

Биографија[уреди | уреди извор]

Томас Мур је рођен 28. маја 1779. године у Даблину у Ирској у католичкој породици. Његов отац, Џон Мур, био је успјешан обућар и перспективан столар. Његова мајка, Анастасија, рођена Код, гајила је у њему склоност умјетности као и храброст да се бори против дискриминације са којом су се суочавали католици у Ирској.

Родио се као најстаријии од троје дјеце својих родитеља. Имао је и двије млађе сестре, Кејт и Елен. Као дјечак показао је интересовање за музику и глуму, често је наступао у мјузиклима са пријатељима, надајући се да ће једног дана постати глумац.

Мур је започео своје формално образовање у приватној класичној енглеској школи коју је водио Т. С. Малоне. Касније 1786. уписао се у угледну гимназију коју је водио Семјуел Вајт. Овде је научио да говори са енглеским акцентом, што је пракса коју је наставио до краја живота.

Ожењен протестантском глумицом Елизабет Дајк и слављен и као „Анакреонт Мур“ по класичном грчком композитору пјесама за пиће и еротским стиховима, Мур није исповједао верску побожност. Ипак, у контроверзама које су окруживале Католичку еманципацију, Мур је виђен како брани традицију Римокатоличке цркве у Ирској и од евангелизујућих протестаната и од бескомпромисних лаика.Ожењен протестантском глумицом и слављен као " Анакреонт Мур" по класичном грчком композитору пјесама о пићу и еротским стиховима, Мур није исповједао вјерску побожност. Ипак, у контроверзама које су окруживале католичку еманципацију, Мур је виђен како брани традицију Цркве у Ирској и од евангелизујућих протестаната и од бескомпромисних католика лаика. Дужа прозна дела откривају радикалније симпатије. Живот и смрт лорда Едварда Фицџералда приказује уједињеног ирског лидера као мученика у циљу демократских реформи. Допуњујући Замак Рацкрент Марије Еџвортс, Мемоари Капетана Рока [2] су сага, не о англо-ирским земљопоседницима, већ о њиховим исцрпљеним станарима који су доведени до полу-устанка „белог дјечака“.

Данас се Томас Мур памти или по својим Ирским мелодијама (највишће по "Дечак са менаџера" и " Последња љетња ружа ") или, мање великодушно, по улози за коју се сматра да је играо у губитку мемоара свог пријатеља Лорда Бајрона.[3][4][5]

Дела[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]