Том Велинг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Том Велинг

Пошаљи фотографију

Пуно име Томас Џон Патрик Велинг
Датум рођења 26. април 1977.
Место рођења Њујорк (САД)
IMDb веза

Томас Џон Патрик Велинг (енг. Thomas John Patric Welling; Њујорк, 26. април 1977) је амерички глумац, најпознатији по улози Кларка Кента у телевизијској серији Смолвил.

Породица[уреди]

Његов отац је пензионисани извршни директор Џенерал Моторса, а његова мајка је инжењер. Има двије старије сестре и млађег брата, Марка. Матурирао је у средњој школи „Окемос“ у Мичигену 1995. године. Умјесто да оде на колеџ, почео је радити као грађевински радник, и живео је са родитељима. Његов таленат је откривен у 21. години, од стране једног модног ловца на таленте, који му је препоручио да постане модел. Послије неколико година и путовања по свијету, схватио је да је глума оно што га највише привлачи.

Оженио се са Џејми Вајт 5. јула 2002. године, у Мартас Вајнјарду (Martha's Vineyard), након трогодишње везе. Тренутно живи у Ванкуверу.

Први почеци[уреди]

Са глумом је почео већ у средњошколским представама. Коначно се сели у Лос Анђелес, желећи изградити успјешну филмску каријеру. Публици се први пут представио 2001. године, глумећи супарника Ејми Бренеман у романтичној улози у серији Судија Ејми (Judging Amy). Било је предвиђено да тој серији глуми у само три епизоде, али се након позитивних критика појавио у још шест епизода. Касније се појавио у филмовима као што су Special Unit 2 и Undeclared.

Велинг као Супермен[уреди]

Изабран је за улогу Кларка Кента у серији Смолвил (Smallville) након велике потраге за новим лицем, које би тумачило тај лик. Причало се да је два пута одбио улогу, прије него што је на крају прихватио.

Филмографија[уреди]

Телевизијске серије[уреди]

  • Judging Amy (2001.) (као Роб Мелцер)
  • Special Unit 2 (2001.) (као мушка жртва бр.1)
  • Undeclared (2001.) (као Том)
  • Smallville (2001—2011) (као Кларк Кент)

Филмови[уреди]

Спољашње везе[уреди]