Трг Александра I од Југославије (Париз)

С Википедије, слободне енциклопедије
Трг Александра I од Југославије
Названа поНазван је по краљу Александру I Карађорђевићу, владару Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Југославије
ЛокацијаПариз,
 Француска

Трг Александра I од Југославије (франц. Square Alexandre-Ier-de-Yougoslavie) је трг који се налази у 16 округу у Паризу.

Име[уреди | уреди извор]

Трг је добио име по краљу Александру I Карађорђевићу, краљу Срба, Хрвата и Словенаца и првом краљу Југославије, великом пријатељу Француске, који је 9. октобра 1934. године убијен у Марсеју приликом званичне посете, заједно са француским министром иностраних послова Лујем Бартуом.

Споменик[уреди | уреди извор]

На тргу је 9. октобра 1936. године, поводом друге годишњице Марсељског атентата, откривен заједнички споменик краљу Александру I Карађорђевићу и његовом оцу краљу Петру I, дело француског скулптора Максима Реала дел Сарта.

Откривању споменика су присуствовали француски председник Албер Лебрен, југословенски министар војске и морнације армијски генерал Љубомир Марић, посланик и опуномоћени министар Краљевине Југославије у Паризу др Божидар Пурић и Емил Нажијар, бивши француски посланик у Београду.

Види још[уреди | уреди извор]