Петар I Карађорђевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Петар I Карађорђевић
PetarI-Karadjordjevic.jpg
Краљ Петар I у униформи војводе Краљевине Србије
Датум рођења(1844-07-11)11. јул 1844.
Место рођењаБеоград
 Кнежевина Србија
Датум смрти16. август 1921.(1921-08-16) (77 год.)
Место смртиБеоград
 Краљевина СХС
ГробЦрква Светог Ђорђа на Опленцу
ДинастијаКарађорђевићи
ОтацАлександар Карађорђевић
МајкаПерсида Карађорђевић
СупружникЗорка Карађорђевић
ПотомствоАлександар I Карађорђевић, Јелена Карађорђевић, Ђорђе Карађорђевић
краљ Срба, Хрвата и Словенаца
Период1. децембар 1918. — 16. август 1921.
Претходникфункција успостављена
НаследникАлександар I Карађорђевић
краљ Србије
Период15. јун 1903. — 1. децембар 1918.
ПретходникАлександар Обреновић
Наследникфункција укинута
ЧинSerbian Voivode rank insignia tilted.PNG Војвода
(фелдмаршал)
ПотписPetar I Karadjordjevic signature.png
Royal Monogram of King Peter I of Yugoslavia.svg
Монограм Петра I, краља Срба, Хрвата и Словенаца
Royal Standard of the Kingdom of Yugoslavia (variant), 1920s to 1937.svg
Стандарта краља Срба, Хрвата и Словенаца
Standard of the King of Serbia (1882-1918).svg
Стандарта краља Србије

Петар I Карађорђевић (Београд, 11. јул 1844 — Београд, 16. август 1921) је био краљ Србије, од 1903. до 1918. и краљ Срба, Хрвата и Словенаца од 1918. до 1921. године.

Петар Карађорђевић је био Карађорђев унук и трећи син Персиде и кнеза Александра Карађорђевића, који је био присиљен да абдицира након Светоандрејске скупштине. Петар је са породицом живео у иностранству. Борио се у француској војсци у Француско-пруском рату. Придружио се као добровољац под псеудонимом Петар Мркоњић у Босанскохерцеговачком устанку против Османског царства.

Оженио се 1883. године црногорском принцезом Зорком, кћерком кнеза Николе. Са њом је имао петоро деце, укључујући и наследника Александра. Након смрти оца 1885, Петар је постао глава династије Карађорђевић. После Мајског преврата и убиства краља Александра Обреновића 1903, изабран је за краља Србије. Као краљ залагао се за уставно уређење земље и био је познат по својој либералној политици.

Краљ Петар је био врховни командант српске војске у Балканским ратовима. Због старости је 24. јуна 1914. пренео краљевска овлашћења на свог сина, престолонаследника Александра. У Првом светском рату повлачио се са војском преко Албаније. Пошто је био краљ Србије током периода великих српских војних успеха, у српском народу остао је запамћен као краљ Петар Ослободилац (такође познат и као Стари краљ).

Стварањем Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. постао је краљ Срба, Хрвата и Словенаца, што је остао до своје смрти 16. августа 1921.

Биографија[уреди | уреди извор]

Младост[уреди | уреди извор]

Рођен је као пето дете кнеза Александра и кнегиње Персиде (из чувене породице Ненадовићи) из Бранковине на Петровдан, 29. јуна/11. јула 1844. године. Његов први васпитач био је Чех, др Вилем Габлер, током 1852–1854. године.[1] Основну школу и Гимназију београдску је завршио у Београду.

Пошто је Светоандрејска скупштина 1858. године, збацила са престола кнеза Александра, он је напустио Србију. Млади Петар је даље школовање наставио у заводу Венел-Оливије у Женеви. По завршеном школовању септембра 1861, Кнежевић Петар се уписује у париски Колеџ Сен-Барб, а 1862. у чувену Војну Академију Сен-Сир коју завршава 1864. године. У Паризу се бавио фотографијом и сликарством, и усавршавао своје војничко и политичко образовање. Оно му је отворило видике идеја политичког либерализма, парламентаризма и демократије. Почетком 1868, Кнежевић Петар је у Бечу штампао свој превод књиге енглеског политичара и филозофа Џона Стјуарта Мила О слободиВикзиворниктекст, са својим предговором,[2] који ће касније постати његов политички програм.

Политички живот[уреди | уреди извор]

1875. Краљ Петар I је ратовао под псеудонимом Петар Мркоњић.
Печат кнеза Петра Карађорђевића[3]
Кнез Петар у емиграцији на Цетињу.

После убиства кнеза Михаила у мају 1868, политички кругови блиски династији Обреновић прикључили су новом српском Уставу и одредбу којом се породици Карађорђевић забрањује повратак у отаџбину и одузима сва имовина.

Петар се, 1870, придружио Легији странаца француске војске и са њом учествовао у бројним борбама због чега је одликован споменицом рата од 1870.[4] Године 1875, радио је на организовању и активно учествовао у босанско-херцеговачком устанку под псеудонимом Петар Мркоњић да не би био откривен од стране Обреновића. Након неуспеле Тополске буне 1877, водио је живу политичку активност.

У лето 1883. године на Цетињу се оженио кнегињом Љубицом-Зорком, најстаријом кћерком црногорског кнеза Николе. У том браку рођено је петоро деце: кћерке Јелена и Милена (умрла као дете), и синови Ђорђе (одрекао се права наследства престола 1909.), Александар и Андрија (умро као дете). После краћег боравка у Паризу, породица Карађорђевић преселила се на Цетиње, где је остала следећих десет година. Због лошег материјалног положаја, кнежевић Петар продао је кућу у Паризу 1894, и настанио се са породицом у Женеви. Његови контакти са људима из Србије никада нису престајали, пре свега са Николом Пашићем, прваком Радикалне странке и са Алексом Жујовићем, такође виђеним чланом Радикалне странке са којим је друговао и у избеглиштву у западној Србији и Босни и тако је створено пријатељство за сва времена.

Током 1897, кнежевић Петар одлази у Русију, и бива примљен код цара Николе II. Три године касније покушао је да се споразуме са краљем Александром Обреновићем о признавању кнежевске титуле и повраћају одузете имовине, али без успеха. Кнежевић Петар је још више појачао своју политичку активност за повратак у Србију. Године 1901, настојао је да ступи у ближе односе са Аустроугарском, нудећи јој свој политички програм.

Краљ Србије[уреди | уреди извор]

Крунисање 21. септембра 1904.

У ноћи између 28. и 29. маја 1903. официри завереници убили су краља Александра и краљицу Драгу. Војска је извела државни удар, и прогласила кнежевића Петра Карађорђевића за краља Србије, што је својим избором потврдила Народна Скупштина 2. јун/15. јуна. После 45 година Карађорђево потомство поново долази на чело српске државе, чиме почиње нови период у њеном развоју. Крунисан је 21. септембра 1904. године.

Од самог почетка своје владавине, краљ Петар I суочио се са озбиљним препрекама. Земља је била растрзана унутрашњом политичком борбом, а Аустроугарска, првобитно наклоњена новом српском краљу, постала је убрзо отворени непријатељ Србије, нарочито после кризе изазване анексијом Босне и Херцеговине 1908.

Балкански ратови[уреди | уреди извор]

„Мојим данашњим прогласом присаједињене су на основу закључених међународних уговора ваше земље Краљевини Србији... Све старање моје биће управљено да сви ви без разлике у вери и порекла будете у сваком погледу задовољни, просвећени и закриљени правдом и безбедношћу које ће вам јемчити владавина слободне Србије. Сви ћете бити пред законима и властима једнаки. Вера свачија, имање и личност биће поштовани као светиња...[5]

Први балкански рат против Турске 1912, и Други — против Бугарске 1913. — окончани су тријумфом српске војске под врховном командом краља Петра I, и ослобађањем Рашке области, Косова, Метохије и Македоније и њиховим припајањем Србији. Потписао је и објавио Прокламацију о присаједињењу 1913. 6. октобра 1912. Краљ Петар је потписао наређење о почетку ратних операција у кафани Европа, коју му је на потпис по наређењу Радомира Путника донео Живојин Мишић.[6] Током Кумановске битке краљ Петар I Карађорђевић налазио се у Врању, одакле је пратио ратне операције. Он је такође обилазио болнице са рањеницима, Врховну команду, положаје трупа у близини. [7]

Услед сталних и тешких напора у Балканским ратовима, здравствено стање краља Петра I се погоршало.[8]

Краљ Петар улази у Скопље 1912.

Први светски рат[уреди | уреди извор]

Црна рука је представљала срж војничке опозиције цивилној влади. Скривајући се иза војске или опозиције, црнорукци су приморали краља Петра I да распусти владу Николе Пашића, иако је Народна радикална странка имала већину у Народној скупштини. Тек након руске интервенције и можда уз помоћ француског капитала, криза је решена у Пашићеву корист,[9] а краљ Петар је био приморан да се повуче, наводно због болести, и 24. јуна 1914. пренео краљевска овлашћења на престолонаследника Александра.[10] Месец дана касније, Аустроугарска је објавила рат Србији, чиме је започео Први светски рат. Вест о Првом светском рату добија у Врањској бањи и одатле одлази на фронт.[11] После победа на Церу и Колубари 1914, након уласка Немачке и Бугарске у рат 1915, српска војска била је принуђена на повлачење и напуштање земље.

Албанска голгота оставила је великог трага на здравље остарелог краља. Он је ипак доживео да дочека коначну победу и ослобођење Србије, и стварање нове државе настале уједињењем Срба, Хрвата и Словенаца.

Краљ Срба, Хрвата и Словенаца[уреди | уреди извор]

Смрт и сахрана[уреди | уреди извор]

Гроб Петра I Карађорђевића

Добио је запаљење плућа 4. јуна 1921,[12] али се опоравио касније током месеца. Запаљење се вратило 12. августа увече.[13] Преминуо је 16. августа 1921, у 17:30 (GMT+1), у Београду, а сахрањен је 22. августа у својој задужбини на Опленцу.[14][15]

После смрти, у знак трајне успомене и захвалности краљу Петру, Народна скупштина једногласно је усвојила резолуцију да се краљу Петру да назив Петар Велики Ослободилац.[16]

Године 2021. обележен је век смрти Петра I, поводом чега је Свету архијерејску литургију и парастос служио патријарх српски господин Порфирије са епископом шумадијским Јованом и архијерејима Српске православне цркве.[17]

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Петар Јовановић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Карађорђе Петровић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Марица Живковић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Александар Карађорђевић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Никола Јовановић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Јелена Јовановић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Босиљка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Петар I Карађорђевић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Јаков Ненадовић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Јеврем Ненадовић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Неранџа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Персида Ненадовић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Младен Миловановић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Јованка Миловановић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Босиљка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Породица[уреди | уреди извор]

Супружник[уреди | уреди извор]

име слика датум рођења датум смрти
Кнегиња Зорка Princess Zorka of Montenegro.jpg 23. децембар 1864. 16. март 1890.

Деца[уреди | уреди извор]

Кнежевић Александар, Кнегиња Јелена и Кнежевић Ђорђе, Деца Кнеза Петра и Кнегиње Љубице − Зорке Карађорђевић, Женева 1894.
име слика датум рођења датум смрти супружник
принцеза Јелена Elena2.jpg 4. новембар 1884. 16. октобар 1962. принц Иван Константинович
принцеза Милена 14/26. април 1886. 10/22. децембар 1887.[24] умрла у детињству
принц Ђорђе Prince George of Serbia.jpg 27. август 1887. 17. октобар 1972. Радмила Радоњић
краљ Александар I Kralj aleksandar1.jpg 16. децембар 1888. 9. октобар 1934. краљица Марија
принц Андрија 25. фебруар/9. март 1890. 19/31. март 1890.[24] умро месец дана по рођењу

Титуле и признања[уреди | уреди извор]

 • 11. јул 1844 - 15. јун 1903: Његово Светло Височанство кнез Петар Карађорђевић
 • 15. јун 1903 - 1. децембар 1918: Његово Величанство Петар I краљ Србије
 • 1. децембар 1918 - 16. август 1921: Његово Величанство Петар I краљ Срба, Хрвата и Словенаца

Почасти[уреди | уреди извор]

Одликовања[уреди | уреди извор]

Краљ Петар, носилац је бројних домаћих и страних одликовања. Поред наведених одликовања, краљ је носилац свих краљевских ордена у рангу великог мајстора.

Домаћа одликовања[уреди | уреди извор]

Страна одликовања[уреди | уреди извор]

Наслеђе[уреди | уреди извор]

Градови који су названи по краљу Петру[уреди | уреди извор]

Филмови и серије[уреди | уреди извор]

Лик краља Петра се појављује у многим филмовима и серијама. У серији "Крај династије Обреновић" (1995), тумачио га је Драгослав Илић. Краљев лик је тумачио и у документарно-играном филму "Где цвета лимун жут" из 2006. године.

У серији Ђорђа Кадијевића "Последња аудијенција" из 2008. године, краља Петра је тумачио глумац Танасије Узуновић.

Током 2018. године, снимљен је филм "Краљ Петар I", а наредне године је на Радио телевизији Србије емитована серија "Краљ Петар I". Насловну улогу је играо глумац Лазар Ристовски.

Споменици[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ "Политика", Београд 1922. године
 2. ^ urednik, Miloš NikolićGlavni (2018-12-01). „Liberalni kralj i neliberalni predsednik - o značaju spomenika kralju Oslobodiocu”. Talas.rs (на језику: енглески). Приступљено 2021-08-17. 
 3. ^ Печат кнеза Петра Карађорђевића, Историјски музеј Србије
 4. ^ Како је Карађорђев унук бранио Француску („Политика”, 14. март 2019)
 5. ^ Из прокламације краља Петра Карађорђевића о присаједињењу нових области („Политикин Забавник“, број 3053, 2010. године)
 6. ^ Стојан Ђорђевић, Ратна, мемоарска и дневничка проза, стр. 13, 14 Моје успомене, Живојин Мишић
 7. ^ Драгољуб Р. Живојиновић, Краљ Петар I Карађорђевић, Књига друга, стр.418,419
 8. ^ ВУКИЋЕВИЋ М., Миленко (2003). Краљ Петар. Београд: Свет књиге. стр. 91;97;116. ISBN 86-7396-058-4. 
 9. ^ „Петар Први Карађорђевић - монденска младост, краљевска старост”. BBC News на српском (на језику: српски). 2021-08-16. Приступљено 2021-08-17. 
 10. ^ Mitrović 2007, стр. 24.
 11. ^ „Osam kraljevskih banja u Srbiji”. Blic Žena. Приступљено 7. 9. 2013. 
 12. ^ "Политика", 12. јун 1921
 13. ^ "Политика", 14. авг. 1921
 14. ^ „Mason i borac u Legiji stranaca: Sedam činjenica o kralju Petru I Karađorđeviću”. B92.net (на језику: српски). Приступљено 2021-08-17. 
 15. ^ „LEGENDA O NARODNOM KRALJU: Sedam PRIČA O PETRU KARAĐORĐEVIĆU koje verovatno niste znali”. ISTORIJSKI ZABAVNIK (на језику: енглески). Приступљено 2021-08-17. 
 16. ^ „ГОДИШЊИЦА СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ КОЈОМ ЈЕ КРАЉ ПЕТАР ПРВИ ДОШАО НА ПРЕСТО СРБИЈЕ”. Удружење Краљевина Србија (на језику: српски). 2013-06-15. Приступљено 2021-08-17. 
 17. ^ Проковић, Весна. „Век од смрти краља Петра Првог Карађорђевића”. Politika Online. Приступљено 2021-08-17. 
 18. ^ "Политика", 18. мај 1935
 19. ^ Ауто из доба краља Петра („Вечерње новости“, 29. новембар 2014)
 20. ^ „Политика”, 26. авг 1921. Дневне вести - Погреб краља Петра код „Коларца”
 21. ^ „https://srednjaskola-topola.edu.rs/” (на језику: српски). Приступљено 2021-03-28.  Спољашња веза у |title= (помоћ)
 22. ^ Будисављевић, Борислав (2018). Атлас 37 грана родослова Будисављевића, pp. 170. Прометеј. 
 23. ^ Како је споменик краљу Петру у Сарајеву замењен орлом („Политика”, 12. фебруар 2020)
 24. ^ а б Цетињски вјесник, Једна тужна свечаност, број 22. Цетиње. 1912. 
 25. ^ а б в г Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. „Век од смрти краља Петра I Карађорђевића”. www.rts.rs. Приступљено 2021-08-16. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај ове странице је написан према званичној биографији на наведеном сајту http://www.royalfamily.org Фотографије су такође са тог сајта, дозволу за коришћење овог материјала можете погледати овде.

Претходник:
Кнез Александар Карађорђевић
Карађорђевићи
Наследник:
Краљ Александар I Карађорђевић