Megadet

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Megadet
Megadeth Live at Brixton Academy.JPG
Megadet
Osnovne informacije
Aktivni period1983—2002., 2004.-
Žanr(ovi)treš metal, spid metal, hevi metal
Izdavačka kućaKombat, Kapitol, Senkčueri, Roudraner
Vezani članciMetalika, F5, Penik, MD.45
Mesto osnivanjaLos Anđeles
Sadašnji članoviDejv Mastejn
Kiko Luerio
Dirk Verberon
Dejvid Elefson

Megadet (engl. Megadeth) je američki treš metal bend iz Los Anđelesa, država Kalifornija. Bend su 1983. godine formirali gitarista Dejv Mastejn i basista Dejvid Elefson, neposredno nakon Mastejnovog izbacivanja iz Metalike. Bend se smatra jednim od pionira treš metala, pripada tzv. "velikoj četvorci" američke treš metal scene, rame uz rame sa Antraksom, Metalikom i Slejerom. Muziku Megadeta karakterišu brzi ritmovi i kompleksni aranžmani, dok kroz tekstove provejavaju teme o smrti, ratovima, politici i religiji.

1985. godine objavljuju svoj debi album za nezavisnu izdavačku kuću Combat Records. Solidan komercijalni uspeh ovog albuma privlači pažnju većih izdavača, što dovodi bend do ugovora sa Capitol Records. Sledeći album Peace Sells... but Who's Buying izašao je 1986. i imao veliki uticaj na underground metal scenu. Bez obzira na istaknutost albuma u treš metal zajednici, česte svađe između članova benda i problemi sa zavisnošću, donele su Megadetu negativan publicitet u ovom periodu.

O grupi[уреди]

Grupu se 1983. godine formirali Dejv Mastejn i Dejvid Elefson, nakon što je Mastejn otpušten iz Metalike. Kroz bend je prošlo ukupno 20 muzičara, pa su od začetka benda jedino Mastejn i Elefson ostali kao stalni članovi, s tim da je Elefson 2002. napustio bend, no vratio se 2010. godine. Bend je do sada izdao petnaest studijskih albuma, a najpoznatiji su Rust in Peace iz 1990., te Countdown to Extinction iz 1992., koji je bio nominovan za Gremi. Glavne teme njihovih pesama, koje uglavnom piše Mastejn, uključuju politiku, rat, te zavisnosti. Bend je nakratko bio prekinuo s radom 2002. kada je Mastejn doživeo težu povredu ruke. Nakon opravka 2004. nastavlja s radom. Svoj najnoviji album Dystopia bend je izdao u januaru 2016.

Članovi[уреди]

Sadašnja postava

Diskografija[уреди]

Studijski albumi

Spoljašnje veze[уреди]