Трећа Србија — Богата Србија

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Трећа Србија)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Трећа Србија — Богата Србија
Logo Treca Srbija.jpg
Председник Александар Протић (2013-2014)
Мирослав Паровић (2014-2016)
Оснивач Мирослав Паровић
Александар Протић
Андреј Фајгељ
Слоган Србија има будућност. Вреди.
Основана 2012.
Распуштена 2016.
Претходник Српски сабор Двери (мањи део чланства)
Наследник Народни слободарски покрет
Седиште  Србија
Идеологија национални конзервативизам
социјални конзервативизам
евроскептицизам
Политичка позиција десница
Веб-сајт
http://slobodarski.rs

Трећа Србија — Богата Србија je бивша политичка странка у Србији. Настала је 2015. године припајањем организације Трећа Србија странци Богата Србија регистрованoj од 2011. године.

Трећа Србија деловала је од 2012. до 2015. године као удружење грађана, а настало је на оснивачкој/изборној скупштини одржаној 13. октобра 2013. у Београду, издвајањем из Покрета за живот — Двери.

За првог председника странке изабран је Александар Протић, који је био члан и продуцент музичке групе Београдски синдикат, а за његовог заменика Мирослав Паровић,тада шеф одборничке групе изабран са листе Покрет за живот Двери — Мирослав Паровић у Новом Саду, који је потом 22. марта 2014. на Генералној скупштини ове организације са 29 година изабран за другог председника Треће Србије као најмлађи лидер једне политичке партије у Србији.

Први пут на изборе, изашла је у Земуну 2. јуна 2013. године, и на свом првом одмеравању политичке снаге освојила око 2% гласова. Избори 2014. први су парламентарни избори на којима је ова странка учествовала самостално. Од тада до данас учествује активно у политичком животу Србије.

Јула 2015. Мирослав Паровић као председник Треће Србије — Богате Србије користећи овлашћења искључује из партије генералног секретара са којим одлази неколицина чланова.[1]

Услед потребе за прилагођавањем савременим трендовима у европској политици одлуком органа партије 17. децембра 2016, донете су одлуке о промени начина унутрашњег организовања, када је прерасла у Народни слободарски покрет.[2] Термин Трећа Србија задржан је као назив политичке платформе Народног слободарског покрета.

Референце[уреди]

Види још[уреди]