Андреј Фајгељ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Андреј Фајгељ
Andrej Fajgelj Crop.jpg
Андреј Фајгељ
Биографија
Датум рођења (1978-05-12)12. мај 1978.(40 год.)
Место рођења Нови Сад
СФРЈ
Држављанство  Србија
Религија православни хришћанин
Супружник Јована
Деца четворо
Професија филолог
Универзитет Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду
Монпеље III
Политичка
партија
Раније:
Трећа Србија (2013—2015)
заменик председника Треће Србије
22. март 2014. — мај 2015.
Наследник Мирослав Паровић
потпредседник Треће Србије
13. октобар 2013. — 22. март 2014.

Андреј Фајгељ (Нови Сад, 12. мај 1978) српски је филолог, доктор француског језика и књижевности и доцент на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Бивши је директор Културног центра Новог Сада и заменик председника странке Трећа Србија.

Биографија[уреди]

У Новом Саду је 2003. године дипломирао француски језик и књижевност на Филозофском факултету. Постдипломске студије завршио је две године касније на Универзитету Монпеље III у Француској. Докторску тезу Упоредна фразеологија и идеологија у епици: Хомер, француско витешко песништво, гусле одбранио је 2008. године са највишим похвалама. Добитник је више стипендија и награда за успех у студијама и аутор више научних радова и популарних чланака.

Један је од оснивача Центра за савремену едукацију у Новом Саду и Међународне иницијативе за праћење антисрбизма. Покренуо је више успешних пројеката: Радна етика у Србији, Европски дан комшија, производња српске ћириличке тастатуре, извињење шпанске националне телевизије српском народу поводом неистините репортаже о Јасеновцу. Био је председник Организационог одбора за пријаву Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године.[1] Члан је Управног одбора Балканског удружења православне омладине.

Говори француски, енглески, грчки, италијански и шпански, влада латинским, старогрчким, руским и немачким, служи се албанским, хебрејским и другим језицима. Са супругом Јованом, професорком италијанског језика, има четворо деце и то два сина и две ћерке.[2]

Политика[уреди]

Био је директор Културног центра Новог Сада до маја 2015. када је поднео оставку након писања медија да је страначку колегиницу плаћао са 11.000 евра на годишњем нивоу.[3] Неколико дана након што је поднео оставку на место директора Културног центра, напустио је и Трећу Србију и кренуо да оштро критикује своје бивше страначке колеге али и СНС, са којом је Трећа Србија у коалицији у Новом Саду.[4] Активно се бори против либералних политичких струја у Србији. На пролеће 2016. године објављује књигу "После Вучића"[5] у којој критикује режим владајуће странке СНС и целокупног политичког система у Србији.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Fonet. „Novi Sad kandidat za evropsku prestonicu kulture 2020”. Blic.rs. Приступљено 3. 3. 2016. 
  2. ^ Simić, Jovanka. „Andrej Fajgelj: Vitez na guslama”. Novosti.rs. Приступљено 3. 3. 2016. 
  3. ^ Andrej Fajgelj podneo ostavku („Новости”, 18. мај 2015), Приступљено 15. 6. 2018.
  4. ^ „Побуна у Трећој Србији или буна против Вучића” Политика, 5. јун 2015.
  5. ^ После Вучића

Спољашње везе[уреди]