Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор

Српски покрет Двери

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Српски сабор Двери)
Српски покрет Двери
Dveri-pokret-za-zivot-srbije.jpg
Скраћеница Двери
Оснивач Бошко Обрадовић
Председник Бошко Обрадовић
Потпредседници Јасмина Вујић
Иван Дојчиновић
Предраг Митровић
Марко Пушица
Бранимир Нешић
Коалиција Патриотски блок
Слоган За живот Србије
Основана Савиндан
27. јануар 1999.
Седиште Вишеградска 6, 11000 Београд
 Србија
Новине Двери српске
Млади огранак Омладина Српског покрета Двери
Идеологија евроскептицизам,
протекционизам
антиглобализам,
светосавски национализам,
конзерватизам
Политичка позиција десница са елементима левице
Међународно чланство Светски конгрес породица
Боје црвена, плава и бела
Народна скупштина Републике Србије
7 / 250
Скупштина Аутономне Покрајине Војводине
0 / 120
Локалне скупштине
46 / 6.612
Званични веб-сајт
Оснивач и председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић

Српски покрет Двери (скраћено Двери) парламентарна је политичка организација [1] и удружење грађана[2] чији се ставови заснивају на светосавском и српском национализму, евроскептицизму и антиглобализму, а сама делатност на издавању часописа Двери српске [3] као главног стожера покрета, као и у учествовању и покретању социјалних, хуманитарних [4] акција и трибина у Србији, Српској и Црној Гори.

Од 2011. Двери делују и политички под називом Покрет за живот Србије. Октобра 2015. Двери су званично уписане у регистар политичких организација Републике Србије под именом Српски покрет Двери.[5] На парламентарним изборима у Србији 2016. Двери су освојиле 7 посланичких места у Скупштини Србије.[6]

Двери су дуго важиле за десну политичку партију, међутим од средине 2010их прихватиле су многе елементе левице посебно у својој економској политици, док су задржале социјални конзерватизам. У интервјуу за Б92 функционер двери Владан Глишић изјавио је да је економски програм двери углавном левичарски и упоредио Двери са левичарским партијама попут Сиризе и Подемоса.[7] Такође Бошко Обрадовић је изјавио како су према његовом мишљењу Двери "спој најбољег из левице и деснице".[8]

Назив

Српски сабор Двери има статус политичке странке, док су Двери српске периодични часопис које ова политичка странка издаје. Пошто су представници Српског сабора Двери изјавили да излазе на изборе као независна листа, почела је деловати и нова политичка организација под називом Покрет за живот Србије, која је имала статусом удружења грађана. Тако је створен нови интегрисани медијски систем под називом Двери — Покрет за живот Србије. Двери су 2015. године званично уписане у регистар политичких организација Републике Србије под именом Српски покрет Двери.

Активности

Српски сабор Двери је организација проистекла из часописа Двери српске основаног на Савиндан 1999. године као гласило студената србистике Филолошког факултета у Београду. Двери су тада постојале само као истоимени часопис студената, да би затим то постао покрет.

Након вишегодишњег издавања часописа и серије изузетно посећених трибина на Филолошком и Машинском факултету Универзитета у Београду, 2003. године Двери прерастају у невладину организацију — удружење грађана Српски сабор Двери.[5]

Наредних година НВО Двери је штампала више десетина часописа и књига и организовала више стотина трибина широм Србије, региона и дијаспоре. Само на Универзитету у Београду одржано је преко 100 трибина на разне духовне, историјске, културне, економске и политичке теме. Представници Двери одржали су предавања у више од 60 српских заједница широм српске дијаспоре на пет континената.

Двери су оснивачи више значајних српских асоцијација: Сабора српске омладине (2001) и Српске мреже (2007), као савремених начина повезивања и сарадње српских организација широм света. Двери су оснивачи и Покрета за живот, прве модерне кампање промоције светиње живота и борбе против беле куге у српском народу.

Српски сабор Двери је 2009. изразио жељу да организује Породичну шетњу као одговор на најављено организовање геј параде у Београду. Дана 24. марта 2009. организовао је комеморативни скуп у Сава центру, посвећен жртвама НАТО агресије на СР Југославију 1999.

Двери су 2010. поднеле захтев Основном и Вишем суду у Београду у којем су тражили да им се на основу Закона о приступу информацијама од јавног значаја достави број притвореника у притворским јединицама Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Такође су поднели тужбу против аутора и сарадника емисије Инсајдер. Организовале су Породичну шетњу у Београду 9. октобра 2010, дан пре заказане геј параде. На скуп се одазвало, према полицијској процени, између 5.000 и 10.000 грађана.[9]

Двери су организовале и више десетина хуманитарних акција и културних манифестација свих врста. ТВ продукција Двери српске произвела је преко 200 ТВ емисија.

Српски сабор Двери је 12. маја 2011. организовао трибину на Машинском факултету Универзитета у Београду са темом Пројекат Србија, односно развоју и утицају поп културе на омладину у Србији. На трибини су говорили и чланови групе Београдски синдикат: Александар Протић, Феђа Димовић и Бошко Ћирковић.

Промовисање креационизма

Српски сабор Двери је организовао неколико округлих столова о пољопривреди, економији Србије и спољној политици. Неколико су пута на своје трибине и емисије доводиле креационисту Мирољуба Петровића. Поред тога, на сајту Двери су хостоване емисије радија Атлантис Ултра, водитељке Биљане Ђоровић, чији су чести гости били Велимир Абрамовић, Слађана Велков и Борис Малагурски. Теме емисија биле су порицање слетања на Месец, HAARP, генетски модификована храна и нови светски поредак.

Антифашизам

Двери су као политичка организација јасно показале свој антифашистички став.

31. 10. 2009.године Двери су објавиле "антифашистички манифест"[10], а 2010. часопис "Двери српске" је свој 45. број под насловом "Антинацизам" посветио антифашистичкој и антинацистичкој борби српског народа[11]. Издавачка кућа Catena Mundi је 2012.године издала књигу групе аутора "Нацизам и антинацизам: Јуче, Данас, Сутра".[12]

Бошко Обрадовић је као гост емисије "Питања и одговори" на ТВ Палма Плус говорио о антифашизму и антинацизму.[13]

Политички ангажман

На конференцији за новинаре одржаној 10. фебруара 2011. године Српски сабор Двери је објавио улазак у политику, и излазак на следеће парламентарне изборе.[14][15] Двери су на конференцији најавиле излазак на парламентарне изборе под називом Покрет за живот Србије, у који намеравају да укључе и остале патриотске покрете у Србији.

До 2013, Двери су отвориле представништва (званично канцеларије) у београдским општинама, као и у шездесет и шест општина ван Града Београда. Београдке општине у којима њихове канцеларије тренутно постоје јесу Стари Град, Земун, Раковица, Чукарица, Вождовац, Звездара, Палилула, Савски венац, Нови Београд, Врачар, Обреновац, Гроцка, Младеновац, Лазаревац, Барајево и Сурчин, док осталих шездесет и шест општина по датуму отварања од најраније до најкасније отворене представљају Мионица, Пријепоље, Краљево, Чачак, Крушевац, Јагодина, Пожаревац, Петровац на Млави, Нови Сад, Зрењанин, Врбас, Инђија, Кула, Нова Пазова, Сомбор, Ниш, Књажевац, Житорађа, Пирот, Лапово, Рашка, Рума, Панчево, Сремски Карловци, Оџаци, Ловћенац, Апатин, Бачка Паланка, Сјеница, Лозница, Врање, Лесковац, Сента, Бач, Смедерево, Нови Пазар, Шабац, Сремска Митровица, Крагујевац, Велика Плана, Ћуприја, Власотинце, Параћин, Зајечар, Прокупље, Ваљево, Гуча (представништво за цео предео Драгачева и општину Лучани), Вршац, Бајина Башта, Аранђеловац, Ужице, Алексинац, Пожега, Врњачка Бања, Ариље, Горњи Милановац, Александровац, Бор, Лепосавић, Кладово, Лебане, Мајданпек, Смедеревска Паланка, Медвеђа, Коцељева и Кнић.[16]

Изборни резултати

Народна скупштина Републике Србије
Избори # гласова % од важећих # посланика Влада
2012 169.590 4,33%
0 / 250
опозиција (ванпарламентарна)
2014 128.458 3,58%
0 / 250
опозиција (ванпарламентарна)
2016 190.530 5,04% [а]
7 / 250
опозиција
Председник Републике Србије
Избори Кандидат # № гласова (1. круг) % # № гласова (2. круг) % Резултат
2012 Владан Глишић 8. 108.303 2,77% није изабран

Избори 2012.

Двери су учествовале на парламентарним, локалним и председничким изборима, са листом „Двери, за живот Србије“ 6. маја 2012. године.

Предизборна кампања

Пре расписивања свеопштих избора 2012. године, Двери су одржале велики скуп у Дому синдиката 11. фебруара 2011. године. Затим је одржан и један скуп у Нишу.

Двери су своју предизборну кампању званично започеле у Орашцу, на месту на којем је подигнут Први српски устанак 1804. године под вођством вожда Карађорђа. У следећих неколико месеци, Двери су обишле веће градове у Србији на свом „Дверомобилу“ — аутомобилу који је био рестауриран и оспособљен да служи као трибина за потребе јавних скупова на отвореном.

Након сваког јавног скупа, Двери су организовале породичну шетњу кроз центар града у којем су тога дана боравиле.

Због слабе заступљености у медијима, Двери су организовале „Двери: Уличне вести у 20 часова“. Код ресторана Руски цар у Београду, Двери су поставиле свој видео пројектор и платно, те су пуштали своје предизборне спотове и извештаје о предизборним активностима.

Завршну конвенцију Двери су одржале 3. маја 2012. године у Краљеву.

Подршка интелектуалаца

Током предизборне кампање, неки српски интелектуалци из Србије, Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре, упутили су писма или су на конференцијама за медије дали подршку Дверима. Међу њима су били:

Политичка подршка

Подршку Дверима за учешће на општим изборима 2012. године дали су:

 • Дане Чанковић, председник Српског народног покрета Избор је наш[19]
 • Сабор Крајишких Срба[20]
 • Отац Кирило Хиландарац[21]
 • Српски национални савјет Црне Горе[22]
 • Удружење Срба „Немања"[23]
 • СД „Задужбина“ Љубљана[24]

Резултати избора

Бачка Паланка

Након избори, поред освојених 46 одборнички мандата, Двери су постале део скупштинске већине само у Бачкој Паланци, где су са два одборника постали део владајуће већине.

Избори 2013.

Локални избори у Косјерићу

На редовним локалним изборима у Косјерићу, пријављена је изборна листа Двери српске, под именом Група грађана Двери за живот Косјерића — Бошко Обрадовић, и то је трећа изборна листа у овој општини.[29]

Локални избори у Земуну

На локалним изборима у општини Земун, Двери српске су учествовале заједно са Демократском странком Србије, под редним бројем 2 на листи. Њихова коалиција је успела да пређе изборни цензус, а Двери су добиле само један одборнички мандат који је припао Данилу Тврдишићу.

Избори 2014.

Парламентарни избори

Двери су учествовале на ванредним Парламентарним изборима одржаним 16. марта 2014. На тим изборима листа Двери коју је предводио Бошко Обрадовић освојила је 3,54% гласова и није успела да пређе изборни цензус неопходан за улазак у Народну Скупштину. Ово је било њихово друго учешће на Парламентарним изборима у Србији.[30]

Локални избори у Београду

Изборна листа покрета Двери на ванредним локалним изборима у Београду, одржаним истог дана кад и ванредни парламентарни избори, освојила је 3,74% гласова.[31]

Избори 2016.

Парламентарни избори

На ванредним парламентарним изборима у Србији, одржаним 24. априла 2016. Српски покрет Двери наступио је у коалицији са Демократском странком Србије, познатом као Патриотски блок. Ова коалиција успела је да пређе изборни цензус, освојивши 5,04% гласова (13 посланичких места, од чега је Дверима припало 7)[6]. Покрет Двери је након ових избора по први пут постао парламентарни политички покрет.

Покрајински избори

Покрајински избори у АП Војводини одржани су истог дана када и ванредни парламентарни избори у Србији. И на тим изборима Двери су наступиле у коалицији са Демократском странком Србије, али нису успели да пређу изборни цензус и уђу у покрајинску Скупштину (освојили су 3,24% гласова).[32].

Председнички избори 2017.

Главни одбор Српског покрета Двери, саопштио је 3. септембра 2016. да ће Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери, бити кандидат овог покрета на Изборима за председника Србије 2017.[33] Након расписивања ових избора, Бошко Обрадовић је 10. марта Републичкој изборној комисији предао потписе за кандидатуру.[34] На овим изборима према прелиминарним резултатима РИК-а Бошко Обрадовић је добио 2,16 одсто гласова.[35]

Реформе у покрету

На Видовдан 2015. године у Чачку је одржан Оснивачки сабор Српског покрета Двери, на коме су Двери из групе грађана прерасле у политичку организацију и на коме је за првог председника Двери изабран Бошко Обрадовић, један од оснивача Двери.[5]

Први редовни и изборни Сабор одржан је 13. септембра 2015. у Краљеву, на коме су изабрани Главни одбор, Председништво, Извршни одбор, Директор, Надзорни одбор, директор Информативне службе и Политички савет Српског покрета Двери.[5] До тада је главни орган покрета било Старешинство, које је након ових реформи укинуто.

Октобра 2015. године Српски покрет Двери званично је уписан у регистар политичких организација Републике Србије.[5]

Део чланова се супротставио трансформисању Двери из удружења у политичку организацију, међу којима и до тада веома истакнути чланови покрета попут Владана Глишића и Данила Тврдишића. Они су након трансформисања покрета у политичку организацију напустили Двери.

Часопис

Часопис Двери српске излази од 1999. године, када је почео као билтен студената србистике на Филолошком факултету Универзитета у Београду, а касније је постао часопис за националну културу и друштвена питања:

 • Јустинов завет (22. број часописа Двери српске)
 • Паланка философије (24. број часописа Двери српске)
 • Прећутани Црњански (25. број часописа Двери српске)
 • Комунистички злочини над српским народом (26. број часописа Двери српске)
 • Верујем у Бога и Српство (27. број часописа Двери српске)
 • Никола Тесла (31. број часописа Двери српске)
 • Велики брат (34. број часописа Двери српске)
 • Патријарх Павле (36. број часописа Двери српске)
 • ЕУтаназија (37. број часописа Двери српске)
 • Подмлађивање Србије (38. број часописа Двери српске)
 • НАТО геноцид (41. број часописа Двери српске)
 • Сребреница (43. број часописа Двери српске)
 • Српска породица — Борба за опстанак (44. број часописа Двери српске)
 • Антинацизам (45. број часописа Двери српске)
 • Република Српска Крајина (46. број часописа Двери српске)
 • НДХ држава геноцида (50. број часописа Двери српске)
 • Крађа избора (51. број часописа Двери српске)

Издавачка кућа Catena Mundi

Лого издавачке куће Catena Mundi

Catena Mundi је издавачка кућа основана у знак сећања на Предрага Драгића Кијука. Име је понела по његовој српској духовној енциклопедији, издатој 1992. године. Издавачу кућу су основали Бранимир Нешић и Бошко Обрадовић, а њена уређивачка политика је заснована на истим темељима на којима је настао часопис „Двери српске“.[36] Ова издавачка кућа је имала свој штанд на 57. и 58. београдском сајму књига, и до сада је издала 26 књига:

 • Едиција Путовође:
 1. Група аутора: Достојевски — Апостол православног реализма
 2. Солжењицин — Не живети у лажи
 3. Милош Црњански: О национализму и српском становишту
 4. Група аутора: Кијук — мудра птица љубави
 5. Група аутора: Тајна Светосавља
 6. Група аутора: Његош — песник српске слободе
 • Едиција Прећутано слово:
 1. Група аутора: Глобално заГЕЈавање — Тоталитаризам идеологије хомосексуализма
 2. Марко С. Марковић: Истина о Француској револуцији
 3. Група аутора: Нацизам и антинацизам: јуче, данас, сутра
 4. Владимир Димитријевић: Заборављена културна историја Срба
 5. Биљана Ђоровић: Атлантис против Левијатана — борци против глобализације
 6. Александар Арсенин: Приватност у 21. веку
 7. Група аутора: Генетски модификовани поредак — Опасности од ГМО
 8. Стивен Баскервил: Родна равноправност и проблем људских права
 • Едиција Дверјани
 1. Бошко Обрадовић: Српска унија — елементи националне стратегије за 21. век
 2. Владан Глишић: Мали водич за српски опстанак
 3. Данило Тврдишић: Глобализација безумља — друго допуњено издање
 • Едиција Лепо слово
 1. Зорица Кубуровић: Мали роман о светлости
 2. Јулија Вознесенска:Касандрин пут
 • Едиција Српско становиште
 1. Мило Ломпар: Повратак српском становишту
 2. Група аутора: Тито и Срби — злочинац на челу колоне
 3. Коста Чавошки: Злоупотреба историје у Хагу
 4. Група аутора: Дај нам Боже муниције — српска авангарда на бранику Отаџбине
 5. Група аутора: Како сахранити Броза?
 6. Ратко Парежанин: Гаврило Принцип у Београду
 • Едиција Руско становиште
 1. Јелена Гускова: Балкански путеви и сумануто беспуће

Признања

 • Српски сабор Двери је добитник плакете „Вечерњих новостиˮ за најплеменитији подвиг 2007. године — за хуманитарну акцију помоћи опстанку народних кухиња на Косову и Метохији.
 • 2009. године, поводом 10 година постојања и рада Двери су постале носилац архијерејске грамате Патријарха Српског Павла

Референце

 1. Извод из регистра политичких странака.
 2. Извод из регистра удружења
 3. Ð¡Ñ€Ð¿Ñ ÐºÐ¸ покрет Двери
 4. subotica.com (17. 5. 2011). „Humanitarna pomoć za porodicu Šarović | (Vesti - 17.05.2011)”. Subotica. Приступљено 1. 5. 2012. 
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 [1]„Историјат — Српски покрет Двери”
 6. 6,0 6,1 „РИК објавио коначне резултате избора, у Скупштини представници 12 листа” Новости, 5. мај 2016.
 7. Б92: I desnica i levica bi da liče na Sirizu
 8. Бошко Обрадовић: Двери нису баук већ модерна политичка опција, подела на левицу и десницу је превазиђена
 9. „srb.time.mk”. srb.time.mk. Приступљено 11. 2. 2013. 
 10. Антифашистички манифест Двери српских
 11. Časopis Dveri Srpske — Antinacizam, broj 45
 12. Нацизам и антинацизам: јуче, данас, сутра — Catena Mundi, издавачка кућа
 13. DVERI — ANTINACIZAM i ANTIFASIZAM 1.deo (1-2) — YouTube
 14. „Двери излазе на изборе као независна листа”. Dverisrpske.com. Приступљено 11. 2. 2013. 
 15. „РТС: Двери излазе на следеће изборе” (на језику: (српски)). Rts.rs. Приступљено 1. 5. 2012. 
 16. „Списак канцеларија Двери” (на језику: (српски)). www.dverisrpske.com. Приступљено 7. 1. 2013. 
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 17,6 „Подршка интелектуалаца Дверима”. Dverisrpske.com. 31. 12. 2011. Приступљено 11. 2. 2013. 
 18. „Добрица Ерић: Време Двери тек долази”. Dverisrpske.com. 14. 6. 2012. Приступљено 11. 2. 2013. 
 19. „СНП Избор је наш:Подршка Дверима”. Dverisrpske.com. Приступљено 11. 2. 2013. 
 20. „Сабор Крајишких Срба подржао Двери”. Dverisrpske.com. Приступљено 11. 2. 2013. 
 21. „Духовник манастира Хиландар подржао Двери”. Dverisrpske.com. 28. 4. 2012. Приступљено 11. 2. 2013. 
 22. из Црне Горе, Приступљено 25. 4. 2013.
 23. „Удружење Срба „Немања“ из Билефелда подржало Двери”. Dverisrpske.com. Приступљено 11. 2. 2013. 
 24. „Српско друштво „Задужбина“ из Љубљане упутило писмо подршке Дверима!”. Dverisrpske.com. 26. 4. 2012. Приступљено 11. 2. 2013. 
 25. „RTS :: Raspodela mandata u parlamentu” (на језику: (српски)). Rts.rs. Приступљено 11. 2. 2013. 
 26. Резултати избора за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по пропорционалном изборном систему одржаних 6. мај 2012. године, Покрајинска изборна комисија
 27. „RTS :: Tadić i Nikolić u drugom krugu” (на језику: (српски)). Rts.rs. Приступљено 11. 2. 2013. 
 28. „Двери улазе у скупштине 12 градова и општина у Србији!”. Dverisrpske.com. 22. 5. 2012. Приступљено 11. 2. 2013. 
 29. „Двери на изборима Косјерићу”. Dverisrpske.com. 22. 5. 2012. Приступљено 11. 2. 2013. 
 30. http://www.rik.parlament.gov.rs/cirilica/Rezultati/Izbori2014Karte.pdf
 31. Коначни резултати избора за Београд
 32. „Konačni rezultati pokrajinskih izbora 2016. godine” Србија избори 2016, 4. мај 2016.
 33. „Двери: Бошко Обрадовић кандидат за председника Србије”, Б92, 3. септембар 2017.
 34. „Бошко Обрадовић предао потписе за кандидатуру, РИК прогласио”, Блиц, 10. март 2017.
 35. Конференције за медије
 36. Бранимир Нешић: Мисија издавачке куће Catena Mundi или слобода је само за храбре, Standard, 28. 1. 2013.

Спољашње везе


Грешка цитата: Постоје ознаке <ref> за групу с именом „lower-alpha“, али нема одговарајуће ознаке <references group="lower-alpha"/>, или затварајући </ref> недостаје