Српски покрет Двери

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Српски сабор Двери)
Српски покрет Двери
Dveri-pokret-za-zivot-srbije.jpg
Оснивач Бошко Обрадовић
Председник Бошко Обрадовић
Коалиција Патриотски блок
Слоган За живот Србије
Основана Савиндан
27. јануар 1999.
Седиште Вишеградска 6, 11000 Београд
Застава Србије Србија
Новине Двери српске
Млади огранак Омладина Српског покрета Двери
Идеологија социјални конзервативизам,
протекционизам
антиглобализам,
евроскептицизам,
светосавски национализам,
српски национализам,
антикомунизам
Боје црвена, плава и бела
Народна скупштина Републике Србије
7 / 250
Скупштина Аутономне Покрајине Војводине
0 / 120
Локалне скупштине
46 / 6.612
Званични веб-сајт
Оснивач и председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић

Српски покрет Двери (скраћено Двери) је ванпарламентарна политичка странка [1] и удружење грађана [2] чији се ставови заснивају на светосавском и српском национализму, евроскептицизму и антиглобализму, а сама делатност на издавању часописа Двери српске [3] као главног стожера покрета, као и у учествовању и покретању социјалних, хуманитарних [4] акција и трибина у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

Од 2011. Двери делују и политички под називом Покрет за живот Србије.

Назив

Српски сабор Двери има статус политичке странке, док су Двери српске периодични часопис које ова политичка странка издаје. Пошто су представници Српског сабора Двери изјавили да излазе на изборе као независна листа, почела је деловати и нова политичка организација под називом Покрет за живот Србије, која је имала статусом удружења грађана.

Тако је створен нови интегрисани медијски систем под називом Двери — Покрет за живот Србије.

Активности

Српски сабор Двери је организација проистекла из часописа Двери српске основаног на Савиндан 1999. године као гласило студената србистике Филолошког факултета у Београду. Двери су тада постојале само као истоимени часопис студената, да би затим то постао покрет. Истакнути чланови су Бошко Обрадовић и Владан Глишић.

Српски сабор Двери је 2009. изразио жељу да организује Породичну шетњу као одговор на најављено организовање геј параде у Београду. Дана 24. марта 2009. организовао је комеморативни скуп у Сава центру, посвећен жртвама НАТО агресије на Југославију 1999.

Двери су 2010. поднеле захтев Основном и Вишем суду у Београду у којем су тражили да им се на основу Закона о приступу информацијама од јавног значаја достави број притвореника у притворским јединицама Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Такође су поднели тужбу против аутора и сарадника емисије Инсајдер. Организовале су Породичну шетњу у Београду 9. октобра 2010, дан пре заказане геј параде. На скуп се одазвало, према полицијској процени, између 5.000 и 10.000 грађана.[5]

Српски сабор Двери је 12. маја 2011. организовао трибину на Машинском факултету Универзитета у Београду са темом Пројекат Србија, односно развоју и утицају поп културе на омладину у Србији. На трибини су говорили и чланови групе Београдски синдикат: Александар Протић, Феђа Димовић и Бошко Ћирковић.

Промовисање креационизма

Српски сабор Двери је организовао неколико округлих столова о пољопривреди, економији Србије и спољној политици. Неколико су пута на своје трибине и емисије доводиле креационисту Мирољуба Петровића. Поред тога, на сајту Двери се хостују емисије радија "Атлантис Ултра", водитељке Биљане Ђоровић, чији је чести гост Велимир Абрамовић, Слађана Велков и Борис Малагурски. Теме емисија су порицање слетања на Месец, HAARP, генетски модификована храна и нови светски поредак.

Политички ангажман

На конференцији за новинаре одржаној 10. фебруара 2011. године Српски сабор Двери је објавио улазак у политику, и излазак на следеће парламентарне изборе.[6][7] Двери су на конференцији најавиле излазак на парламентарне изборе под називом Покрет за живот Србије, у који намеравају да укључе и остале патриотске покрете у Србији.

До 2013, Двери су отвориле представништва (званично канцеларије) у београдским општинама, као и у шездесет и шест општина ван Града Београда. Београдке општине у којима њихове канцеларије тренутно постоје јесу Стари Град, Земун, Раковица, Чукарица, Вождовац, Звездара, Палилула, Савски венац, Нови Београд, Врачар, Обреновац, Гроцка, Младеновац, Лазаревац, Барајево и Сурчин, док осталих шездесет и шест општина по датуму отварања од најраније до најкасније отворене представљају Мионица, Пријепоље, Краљево, Чачак, Крушевац, Јагодина, Пожаревац, Петровац на Млави, Нови Сад, Зрењанин, Врбас, Инђија, Кула, Нова Пазова, Сомбор, Ниш, Књажевац, Житорађа, Пирот, Лапово, Рашка, Рума, Панчево, Сремски Карловци, Оџаци, Ловћенац, Апатин, Бачка Паланка, Сјеница, Лозница, Врање, Лесковац, Сента, Бач, Смедерево, Нови Пазар, Шабац, Сремска Митровица, Крагујевац, Велика Плана, Ћуприја, Власотинце, Параћин, Зајечар, Прокупље, Ваљево, Гуча (представништво за цео предео Драгачева и општину Лучани), Вршац, Бајина Башта, Аранђеловац, Ужице, Алексинац, Пожега, Врњачка Бања, Ариље, Горњи Милановац, Александровац, Бор, Лепосавић, Кладово, Лебане, Мајданпек, Смедеревска Паланка, Медвеђа, Коцељева и Кнић.[8]

Избори 2012.

Двери су учествовале на парламентарним, локалним и председничким изборима, са листом „Двери, за живот Србије“ 6. маја 2012. године.

Предизборна кампања

Пре расписивања свеопштих избора 2012. године, Двери су одржале велики скуп у Дому синдиката 11. фебруара 2011. године. Затим је одржан и један скуп у Нишу.

Двери су своју предизборну кампању званично започеле у Орашцу, на месту на којем је подигнут Први српски устанак 1804. године под вођством вожда Карађорђа. У следећих неколико месеци, Двери су обишле веће градове у Србији на свом „Дверомобилу“ — аутомобилу који је био рестауриран и оспособљен да служи као трибина за потребе јавних скупова на отвореном.

Након сваког јавног скупа, Двери су организовале породичну шетњу кроз центар града у којем су тога дана боравиле.

Због слабе заступљености у медијима, Двери су организовале „Двери: Уличне вести у 20 часова“. Код ресторана Руски цар у Београду, Двери су поставиле свој видео пројектор и платно, те су пуштали своје предизборне спотове и извештаје о предизборним активностима.

Завршну конвенцију Двери су одржале 3. маја 2012. године у Краљеву.

Подршка интелектуалаца

Током предизборне кампање, неки српски интелектуалци из Србије, Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре, упутили су писма или су на конференцијама за медије дали подршку Дверима. Међу њима су били:

Политичка подршка

Подршку Дверима за учешће на општим изборима 2012. године дали су:

 • Дане Чанковић, председник Српског народног покрета Избор је наш[11]
 • Сабор Крајишких Срба[12]
 • Отац Кирило Хиландарац[13]
 • Српски национални савјет Црне Горе[14]
 • Удружење Срба „Немања"[15]
 • СД „Задужбина“ Љубљана[16]

Резултати избора

Бачка Паланка

Након избори, поред освојених 46 одборнички мандата, Двери су постале део скупштинске већине само у Бачкој Паланци, где су са два одборника постали део владајуће већине.

Избори 2013.

Локални избори у Косјерићу

На редовним локалним изборима у Косјерићу, пријављена је изборна листа Двери српске, под именом Група грађана Двери за живот Косјерића — Бошко Обрадовић, и то је трећа изборна листа у овој општини.[21]

Локални избори у Земуну

На локалним изборима у општини Земун, Двери српске су учествовале заједно са Демократском странком Србије, под редним бројем 2 на листи. Њихова коалиција је успела да пређе изборни цензус, а Двери су добиле само један одборнички мандат који је припао Данилу Тврдишићу.

Избори 2014.

Парламентарни избори

Двери су учествовале на ванредним Парламентарним изборима одржаним 16. марта 2014. На тим изборима листа Двери коју је предводио Бошко Обрадовић освојила је 3,54% гласова и није успела да пређе изборни цензус неопходан за улазак у Народну Скупштину. Ово је било њихово друго учешће на Парламентарним изборима у Србији.[22]

Локални избори у Београду

Изборна листа покрета Двери на ванредним локалним изборима у Београду, одржаним истог дана кад и ванредни парламентарни избори, освојила је 3,74 % гласова. [23]

Часопис

Часопис Двери српске излази од 1999. године, када је почео као билтен студената србистике на Филолошком факултету Универзитета у Београду, а касније је постао часопис за националну културу и друштвена питања:

 • Јустинов завет (22. број часописа Двери српске)
 • Паланка философије (24. број часописа Двери српске)
 • Прећутани Црњански (25. број часописа Двери српске)
 • Комунистички злочини над српским народом (26. број часописа Двери српске)
 • Верујем у Бога и Српство (27. број часописа Двери српске)
 • Никола Тесла (31. број часописа Двери српске)
 • Велики брат (34. број часописа Двери српске)
 • Патријарх Павле (36. број часописа Двери српске)
 • ЕУтаназија (37. број часописа Двери српске)
 • Подмлађивање Србије (38. број часописа Двери српске)
 • НАТО геноцид (41. број часописа Двери српске)
 • Сребреница (43. број часописа Двери српске)
 • Српска породица - Борба за опстанак (44. број часописа Двери српске)
 • Антинацизам (45. број часописа Двери српске)
 • Република Српска Крајина (46. број часописа Двери српске)
 • НДХ држава геноцида (50. број часописа Двери српске)
 • Крађа избора (51. број часописа Двери српске)

Издавачка кућа Catena Mundi

Лого издавачке куће Catena Mundi

Catena Mundi је издавачка кућа основана у знак сећања на Предрага Драгића Кијука. Име је понела по његовој српској духовној енциклопедији, издатој 1992. године. Издавачу кућу су основали Бранимир Нешић и Бошко Обрадовић, а њена уређивачка политика је заснована на истим темељима на којима је настао часопис „Двери српске“.[24] Ова издавачка кућа је имала свој штанд на 57. и 58. београдском сајму књига, и до сада је издала 26 књига:

 • Едиција Путовође:
 1. Група аутора: Достојевски — Апостол православног реализма
 2. Солжењицин — Не живети у лажи
 3. Милош Црњански: О национализму и српском становишту
 4. Група аутора: Кијук — мудра птица љубави
 5. Група аутора: Тајна Светосавља
 6. Група аутора: Његош — песник српске слободе
 • Едиција Прећутано слово:
 1. Група аутора: Глобално заГЕЈавање — Тоталитаризам идеологије хомосексуализма
 2. Марко С. Марковић: Истина о Француској револуцији
 3. Група аутора: Нацизам и антинацизам: јуче, данас, сутра
 4. Владимир Димитријевић: Заборављена културна историја Срба
 5. Биљана Ђоровић: Атлантис против Левијатана — борци против глобализације
 6. Александар Арсенин: Приватност у 21. веку
 7. Група аутора: Генетски модификовани поредак — Опасности од ГМО
 8. Стивен Баскервил: Родна равноправност и проблем људских права
 • Едиција Дверјани
 1. Бошко Обрадовић: Српска унија — елементи националне стратегије за 21. век
 2. Владан Глишић: Мали водич за српски опстанак
 3. Данило Тврдишић: Глобализација безумља — друго допуњено издање
 • Едиција Лепо слово
 1. Зорица Кубуровић: Мали роман о светлости
 2. Јулија Вознесенска:Касандрин пут
 • Едиција Српско становиште
 1. Мило Ломпар: Повратак српском становишту
 2. Група аутора: Тито и Срби — злочинац на челу колоне
 3. Коста Чавошки: Злоупотреба историје у Хагу
 4. Група аутора: Дај нам Боже муниције — српска авангарда на бранику Отаџбине
 5. Група аутора: Како сахранити Броза?
 6. Ратко Парежанин: Гаврило Принцип у Београду
 • Едиција Руско становиште
 1. Јелена Гускова: Балкански путеви и сумануто беспуће

Извори

 1. Извод из регистра политичких странака.
 2. Извод из регистра удружења
 3. http://www.dverisrpske.com/sh-CS/rtv/casopis-dveri-srpske/
 4. subotica.com (17. 5. 2011.). „Humanitarna pomoć za porodicu Šarović | (Vesti - 17.05.2011)”. Subotica. Приступљено 1. 5. 2012.. 
 5. „srb.time.mk”. srb.time.mk. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 6. „Двери излазе на изборе као независна листа”. Dverisrpske.com. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 7. „РТС: Двери излазе на следеће изборе” (на ((sr))). Rts.rs. Приступљено 1. 5. 2012.. 
 8. „Списак канцеларија Двери” (на ((sr))). www.dverisrpske.com. Приступљено 7. 1. 2013.. 
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 „Подршка интелектуалаца Дверима”. Dverisrpske.com. 31. 12. 2011.. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 10. „Добрица Ерић: Време Двери тек долази”. Dverisrpske.com. 14. 6. 2012.. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 11. „СНП Избор је наш:Подршка Дверима”. Dverisrpske.com. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 12. „Сабор Крајишких Срба подржао Двери”. Dverisrpske.com. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 13. „Духовник манастира Хиландар подржао Двери”. Dverisrpske.com. 28. 4. 2012.. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 14. из Црне Горе, Приступљено 25. 4. 2013.
 15. „Удружење Срба „Немања“ из Билефелда подржало Двери”. Dverisrpske.com. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 16. „Српско друштво „Задужбина“ из Љубљане упутило писмо подршке Дверима!”. Dverisrpske.com. 26. 4. 2012.. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 17. „RTS :: Raspodela mandata u parlamentu” (на ((sr))). Rts.rs. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 18. Резултати избора за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по пропорционалном изборном систему одржаних 6. мај 2012. године, Покрајинска изборна комисија
 19. „RTS :: Tadić i Nikolić u drugom krugu” (на ((sr))). Rts.rs. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 20. „Двери улазе у скупштине 12 градова и општина у Србији!”. Dverisrpske.com. 22. 5. 2012.. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 21. „Двери на изборима Косјерићу”. Dverisrpske.com. 22. 5. 2012.. Приступљено 11. 2. 2013.. 
 22. http://www.rik.parlament.gov.rs/cirilica/Rezultati/Izbori2014Karte.pdf
 23. Коначни резултати избора за Београд
 24. Бранимир Нешић: Мисија издавачке куће Catena Mundi или слобода је само за храбре, Standard, 28. 01. 2013.

Спољашње везе