Тристан да Куња (острва)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Тристан да Куња (острво))
Тристан да Куња
Tristan da Cunha
Flag of Tristan da Cunha.svg
Coat of arms of Tristan da Cunha.svg

Химна:
God Save the Queen
{{{alt}}}
Главни град Единбург Седам Мора
Службени језик Енглески
Владавина
Облик државе Британске прекоморске територије
 — Монарх Елизабета II Виндзорска
 — Гувернер Лиза Филипс
 — Администратор Алекс Митам
Историја
Географија
Површина
 — укупно 207 km2
Становништво
 — 2010. 264(-)
 — густина 1,3/km2
Економија
Валута Фунта
Остале информације
Временска зона UTC +0
Интернет домен ‍-‍
Позивни број +290
Мапа острва Тристан да Куња

Острва Тристан да Куња (енгл. Tristan da Cunha, порт. Tristão da Cunha) су група удаљених острва у јужном Атлантику, 2816 km од Јужне Африке и 3360 km од Јужне Америке. Административно, острва су део Британске прекоморске територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња.

Територија се састоји од главног острва Тристан да Куња, површине 98 km², као и неколико ненасељених острва: Недостижног острва (10 km²), Острва славуја (1.8 km²). Територији припада и удаљено Острво Гоф (91 km², 395 километара југоисточно од Тристана) на коме постоји метеоролошка станица.

На Тристану живи 272 становника, окупљених у 80 породица. Једино веће насеље и главни град је Единбург Седам Мора. Острво нема стазу за слетање авиона, и има везу са спољним светом путем јужноафричких рибарских бродова.

Историја[уреди]

Острва је први угледао португалски морепловац Тристан да Куња 1506. Главно острво је назвао по себи (Ilha de Tristão da Cunha).

Године 1815. Уједињено Краљевство је анектирало ова острва и њима владало из Кејпа у Јужној Африци. Од 1938, острва су придружена територији Света Јелена а од 2009. године део је прекоморске територије Света Јелена, Асенсион и Тристан да Куња.

Вулканска ерупција 1961. је натерала скоро сво становништво на евакуацију у Енглеску, у војну базу близу Саутхемптона. Већина становника се вратила на острво 1963.

Спољашње везе[уреди]