Тројански астероид

С Википедије, слободне енциклопедије
Тројански астероиди Јупитера (обојани зелено) испред и иза Јупитера на његовом орбиталном путу. Главни астероидни појас је приказан бијелом бојом, а Хилда фамилија астероида смеђом бојом.

Тројански астероид је назив за астероид или природни сателит који дијели орбиту са већом планетом или природним сателитом, али се са њим не судара зато што се налази у једној од двије Лагранжове тачке стабилности L4 или L5, које су 60 степени испред и иза главног већег небеског тијела.

Термин се у прво време односио на астероиде у Лагранжовим тачкама око Јупитера, и астероиди у Лагранжовим тачкама око других планета се могу звати Лагранжови астероиди.[1] Касније су нађени објекти у Лагранжовим тачкама Марса и Нептуна. Уз то, откривени су и тројански природни сателити - у Лагранжовим тачкама два Сатурнова мјесеца средње величине.

Термин тројански астероид се обично односи на Јупитерове тројанце.

5261 Eureka, 1998 VF31, 1999 UJ7, и 2007 NS2 су Марсови тројански астероиди.[2] Шест Нептунових тројанаца је познато[3], али се сматра да по укупном броју надмашују број Јупитерових тројанаца за један ред величине.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Robert J. Whiteley and David J. Tholen, "A CCD Search for Lagrangian Asteroids of the Earth–Sun System", Icarus 136:1, November 1998:154-167
  2. ^ „List of Martian Trojans”. Приступљено 31. 09. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  3. ^ „List of Neptune Trojans”. Приступљено 31. 09. 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]