Портал:Астрономија

С Википедије, слободне енциклопедије

Астрономија на српској Википедији

Solar sys.jpg

Овај портал направљен је за википедисте које занима астрономија. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама и новостима из астрономије.

Астрономија је наука која се бави опажањем и објашњавањем појава изван Земље и њене атмосфере. Астрономија проучава порекло, развој, физичка и хемијска својства небеских тела: звезда, звезданих система, планета и других објеката у свемиру, као и процеса који се у њима догађају. Особе које се баве астрономијом зову се астрономи.

Уколико желиш да мењаш ову страну пређи овде.

Астрономске актуелности

Artist's impression of ʻOumuamua.jpg

19. октобар 2017.

Астероид 1I/2017 U1, назван и 'Оумуамуа откривен је са хавајске Халеакала опсерваторије. Анализом путање је показано да је у питању први астероид пореклом ван Сунчевог система Детаљније

старе вести

Слика месеца

Месје 57 и IC 1296 (горе десно)
Маглина Месје 57 и спирална галаксија IC 1296 (горе десно)

Остале изабране слике

Чланак месеца

Звезда је свемирски објект који се састоји од велике количине плазме, већином настале од међузвезданог водоника. Звезда исијава светлост и топлоту који настају у термонуклеарним реакцијама у средишту звезде.

Стабилност звезде зависи о две међусобно супротстављене силе:

 • термонуклеарне реакције ослобађајући огромну енергију доводе до фантастичног притиска у језгру звезде и тако настоје да распрше материјал звезде у околни простор
 • сила гравитације, која се томе супротставља, настоји да задржи масу звезде на окупу

Ако превлада сила гравитације, материјал звезде се сажима, па настају звезде у којима је материја сабијена до врло високих густина (неутронске звезде, бели патуљци), а ако је маса звезде већа од одређене критичне границе или Чандрасекарова граница долази до бесконачног сажимања у физикални сингуларитет из којег више не може побећи чак ни светлост црна рупа. Ако надвлада прва тенденција, звезда може да експлодира у силовитој експлозији и тако настаје нова или супернова. Однос сјаја и величине звезде приказује се Херцшпрунг-Раселовим дијаграмом. Просечна галаксија садржи око стотину милијарди звезда.

Даље...

Остали изабрани чланци


Биографија

Едмунд Халеј

Едмунд Халеј (29. октобар 1656. – 14. јануар 1742.) је био енглески астроном и геофизичар. Био је директор Гриничке опсерваторије и краљевски астроном, по ком је назив добила Халејева комета. Први је утврдио да су комете уочене 1682, 1601. и 1531. исто тело које се периодично појављује. Израдио је први каталог сјајних звезда јужног неба и прву метеоролошку карту.

Више о Халеју

Обавештења

Уколико имате нека питања или сугестије везана за Астрономију и Портал:Астрономију напишите је овде.

Мењајући странице вазане за астрономију не заборавите oда их ставите у одређену категорију. На крају исписујете [[Категорија:њено име]].
Категорије везане за астрономију можете наћи овде.

P space.png

Уколико направите неку клицу везану за астрономију, означите такву страницу додајући {{клица-космос}}. Листу клица наћићете у Клицама из Астрономије.


Да ли знате да...

 • ... је Јупитер удаљен од Сунца 778.330.000 километара?
 • ... је до сада примећено 63 тела или месеца како круже око Јупитера?
 • ... је маса Венере 4,869×1024 kg?
 • ... 96% Венерине атмосфере чини угљен-диоксид?
 • ... средња вредност температуре на површини Венере износи 464 °C?
 • ... на Венери постоји око 100.000 мањих вулкана?
 • ... је Уран опасан са десет прстенова?
 • ... да на Урану лето и зима трају по 21 годину?
 • ...да постоји планета дијаманата близу нашег система?

Потребни чланци

Crystal Clear app kedit.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала астрономија, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области астрономије недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:

практична астрономија - звездане карте - Толенов спектрални тип - Космос (ракета) - Дневни радио-ројеви

Потребно употпунити:

Звезда - Космологија - Небеско тело - Природни сателит - појас астероида - Метис - Адрастеја - Амалтеа - Ганимед - Леда - Хималиа - Лиситеа - Елара - Ананке - Карме - Пасифе - Синопе - звездана еволуција - Сатурнови прстенови - молекуларни облак -

Остали портали на српској википедији