Тула Лимнејос

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тула Лимнејос
Toula-Limnaios 1997 expo-Entrez-ds-la-danse.jpg
Тула Лимнејос 1997.
Датум рођења 1963.
Место рођења Атина
  Грчка

Тула Лимнејос (грч. Τούλα Λιμναίος, Toula Limneos; 1963, Атина) је грчка кореографкиња и плесачица. Она је, заједно са композитором Ралфом Р. Олерцом, оснивач и уметнички директор Плесне компаније Туле Лимнејос са седиштем у Плесној сцени – Хала у Берлину (HALLE TANZBÜHNE BERLIN).

Живот и рад[уреди]

По завршетку студија класичног и модерног плеса, Александрове и Лабанове технике, као и студија мизике и плесне педагогије у Бриселу, Тула Лимнејос је као извођач радила са Клаудијом Бернардом и Режин Шопино и била асистент Пијера Друлера. Касније је наставила школовање на Универзитету уметности Фолкванг (Folkwang Hochschule) у Есену, где је студирала заједно са Сузаном Линке, Малуом Ајродом, Жаном Себроном, Луцем Форстером и Домиником Мерсијем. Убрзо је постала члан Плесног студија Фолкванг, који је био под уметничком директивом Пине Бауш. Лимнејос је стекла име као извођач живих импровизација са музичарима Конијем Беуером и Петером Ковалдом, са којима је основала Дуо лендскејпс.

Године 1996. године, у Бриселу, основала је Плесну компанију Туле Лимнејос са којом је гостовала на позорницама широм, не само Немачке, већ и Африке, Белгије, Бразила, Литваније, Летоније, Данске, Еквадора, Француске, Ирске, Италије, Шпаније, Аустрије, Пољске, Венецуеле итд.

Поред управљања ансамблом, Лимнејос ради као гостујући кореограф у Позоришту Оснабрик (Theater Osnabrück) и Акедемији за сценске уметности у Франкфурту на Мајни (Hochschule für Darstellende Künste Frankfurt/Main). У периоду од 2007. до 2008. године била је гостујући професор на Академији за глуму Ернст Буш (Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch) у Берлину.

Тула Лимејос спада у ред најистакнутијих фигура немачке плесне сцене.

Литература[уреди]

  • The Daily Mirror (Der Tagesspiegel), a special issue on the theater award George Tabori 2012, The Fund for Performing Arts, 16. - 23.05.2012.
  • Elisabeth Nehring: Mehr Schärfe und Radikalität. In: Berliner Zeitung, Kultur, 05.08.2013.
  • Karin Schmidt-Feister: Das Brennen unter der Haut in: Neues Deutschland, Berlin – Kultur, 08.08.2013.
  • Tanz-Journal, Issues 4-6, Kieser Verlag, München, 2005.
  • The Beckett Circle, Volumes 17-26, pp. 9, Samuel Beckett Society, 2001.

Спољашње везе[уреди]