Ралф Р. Олерц

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ралф Р. Олерц
Датум рођења1964.

Ралф Р. Олерц (нем. Ralf R. Ollertz, 1964) немачки је композитор и, заједно са Тулом Лимнејос, уметнички директор Плесне сцене – Хала у Берлину (HALLE TANZBÜHNE BERLIN), као и Плесне компаније Туле Лимнејос (cie. toula limnaios), коју су заједно основали 1996. године у Бриселу.

Живот и рад[уреди]

Ралф Р. Олерц је студирао композицију, електро-акустичну музику, клавир и дириговање у Нирнбергу и Диселдорфу. Године 1988. именован је за музичког директора Позоришта у Вуперталу (Wuppertaler Schauspielhaus). Стипендија му је омогућила одлазак у Италију на даље усавршавање студија композиције у класи Салватора Скарина, након чега је наставио школовање на Универзитету уметности Фолкванг (Folkwang Hochschule) у Есену, где је димпомирао композицију у класи Николауса А. Хубера и електроакустичну музику у класи Дирка Рајта. Олерц је основао Ансамбл за нову музику Го ахед (go ahead) и интензивно сарађивао са визуелним уметницима. Писао је и продуцирао радио драме у сарадњи са ауторима Кларенсом Барлоуом и Хартмутом Геркеном и три године као музички директор сарађивао са Клаудијом Лихтблау.

У марту 2002. године опера Судар коју је компоновао заједно за Вилијем Даумом, премијерно је изведена на сцени Државне опере у Хановеру (Staatsoper Hannover), а постављена је и на сцену Државне опере у Штутгарту (Staatsoper Stuttgart) 2006. године.

Од 1996. године Ралф Р. Олерц заједно за Тулом Лимнејос води Плесну компанију Туле Лимнејос, а од 2003. године и Плесну сцену – Хала у Берлину. Последњих година Олерц пише не само камерну и оркестарску музику, већ и електро-акустичну, позоришну и филмску музику, као и радио драме, а многа од његових дела награђена су међународним признањима и грантовима. Његово композиторско и диригентско стваралаштво путовало је широм Европе, Јужне Америке, Аустралије, Јапана, Африке и Сједињених Америчких Држава, путем радио таласа, позорница и малих екрана.

Извори[уреди]

  • The Daily Mirror (Der Tagesspiegel), a special issue on the theater award George Tabori 2012, The Fund for Performing Arts, 16—23.05.2012.
  • Welt - Bild - Theater, Volume 1. стр. 237, Kati Röttger, Gesellschaft für Theaterwissenschaft. 2010. ISBN 3-8233-6606-8..

Спољашње везе[уреди]