Тхавб

С Википедије, слободне енциклопедије
Арапи у Оману носе тхавб

Тхавб или тхобе (арап. ثَوْب) је арапска хаљина и одевни предмет за становнике Арапског полуострва, која се назива и дишдаша, а кандурах, кандоора или гандурах на арапском језику.

У питању је традиционална одећа дугих рукава до глежњева коју углавном носе мушкарци у Арапско полуострво, Јордан, Сирија, Палестина, Северна Африка и неке земље источне и западне Африке, са регионалним варијацијама у називу и стилу. У зависности од локалне традиције, тхавб се може носити у формалном или неформалном окружењу; у заливским државама одмрзавање је главна свечана одећа за мушкарце.[1] Ова реч се такође користи у неким варијантама арапског језика за означавање женске одеће, то је случај у Палестини и Судану.[2]

Јелабије, традиционална одећа која се углавном носи у Египту и Судану, разликује се од тхавба, јер јелабије имају шири крој, без крагне (у неким случајевима, без дугмади) и има дуже, шире рукаве.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Saudi instructs overseas officials to wear national dress”. Arabian Business. 14. 7. 2016. Приступљено 13. 9. 2023. 
  2. ^ Campbell, Kay Hardy; Corman, Leela (March—April 2016). „The Gown That Steals Your Heart”. Aramco World. 67 (2): 24—25.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)