Убијен у борби

С Википедије, слободне енциклопедије
Операција Оверлорд која је изазвала многобројне жртве.

Убијен у борби (енгл. Killed in action, KIA) је израз у војној терминологији за оне борце који су убијени од стране непријатељских снага.[1] Према тврђењу Министарства одбране Сједињених Америчких Држава, да би жртве биле сврстане у ову категорији, оне не морају претходно да пуцају на непријатеље, већ да буду убијене у току њиховог напада. Међу убијене у борби спадају и они који су настрадали од стране савезника, али само уколико то није убиство из нехата. Такође, у исту групу спадају све жртве без обзира на то да ли се ради о борцима из копнене, ваздушне или поморске војске.

Поред имена жртава ставља се знак (бодеж), како би се назначила категорија страдалих у документима о одређеном ратном догађају.

У исту категорију сврставају се и преминули од рана задобијених на бојном пољу, како би се уврстили и они који су преживели до добијања медицинског третмана, али су на крају подлегли повредама.

Највероватније убијени у борби (енгл. presumed killed in action) поткатегорија је убијених у борби у коју спадају сви они који су првобитно били сврстани међу нестале у борби, али пошто после дужег времена нису пронађени, шанса да су преживели драстично опада.[2]

Према дефиницији НАТО-а, у ову категорију спадају „сви они који су убијени на бојишту или чија је смрт проузрокована ранама или другим повредама задобијеним на истом, а да притом нису преживели до добијања медицинске помоћи”.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „U.S. Department of Defense Dictionary: killed in action”. Архивирано из оригинала на датум 27. 9. 2012. Приступљено 4. 2. 2007. 
  2. ^ „USS Milius — Named in honor of Navy pilot Captain Paul L. Milius”. public.navy.mil. US Navy. Приступљено 10. 1. 2018. 
  3. ^ AAP-06, NATO Glossary of terms and definitions (PDF), NATO, 2013, стр. 123, Архивирано из оригинала (PDF) на датум 3. 3. 2012