Удвархељсек

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мадараш на снежнику Харгита
„Земља Секеља“ на мапи

Удвархељсек (мађ. Udvarhelyszék) је био један од пет историјских седишта Секеља, која је уједно и била административна јединица у Ердељу. Седиште округа је био град Секељудвархељ. Град се налази у историјској покрајини Трансилванија и средиште је жупаније Харгита.

Округ Удвархељсек је основан у првој половини 12. века а сатус административне јединице изгубио 1876. године када је урађена нова административна подела и округ се утопио нови округ Удвархељ вармеђа (Udvarhely vármegyét), који је такође историјски и више не постоји као такав, данас се налази у румунском округу Харгита. Први досељеници, оснивачи насеља, у ове области су били бихарски, или такозвани телегди, Секељи.

Природни услови[уреди]

Историјска област Удвархељсек се простире у средишњем делу историјске покрајине Трансилваније, данас око 100 km северно до Брашова.

Удвархељсек се налази у котлини реке Великој Трнави. Источно се издижу Карпати, а западно се пружа бреговито подручје средишње Трансилваније.

Писане референце[уреди]

  • Irod. Orbán Balázs: A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi és népismei szempontból (I., Pest, 1868);
  • Studii şi comunicări... (Szerk. Molnár István és Bucur, Nicolae, Csíkszereda, 1974);
  • Hargita megyei népviselet (Szerk. Kardalus János, Csíkszereda, 1979).
Грб Удвархељсека

Спољашње везе[уреди]