Мијеркуреја Чук

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чиксереда, поглед са брда
Положај Чиксереде у Румунији

Мијеркуреа Чук (мађ. Csíkszereda, рум. Miercurea-Ciuc, нем. Szeklerburg) је град и општински центар у румунском округу Харгита у источном делу Ердеља.

Административно, три села припадају овом централном седишту:

Демографија[уреди]

По попису из 2002. године место има 42.029 становника. Већину чине Секељи, који се по званичном попису изјашњавају као Мађари, има их 34.388 што чини 81,8 % становништва. Популацију још чине Румуни (7.274), Роми (262) и Немци (67).

Званично, место је двојезично. Оба језика, мађарски и румунски, користе се равноправно у свим сегментима друштвених делатности као што су судство, администрација, образовање и натписи.

Демографски график Чиксереде:

Историја[уреди]

Грб града

Мијеркуреа Чук је општинско седиште и налази се на источном делу жупаније Харгита у долини реке Олт. До 1918. град је био седиште мађарске жупаније Чик (Csík) у историјској Краљевини Мађарској. Између 1927. и 1938. град је био седиште румунске жупаније Чук (Ciuc) у историјској Краљевини Руминија.

После 1968. године, нови социјалистички начин живота је донео нове културне активности. Град је постао седиште секељске културе и идентитета. Стари хотел Харгита је 2001. претворен у универзитет где се настава одвија на мађарском језику. Универзитет Сапијента (Sapientia University)је приватан и први је такве врсте у Румунији.

Географија[уреди]

Чиксереда се налази у подножју планине Харгита, на надморској висини од 655-730 метара, је једно од најхладнијих градова у Румунији. Температура, зими, веома често пада испод -30°C, што чини ово место идеалним за зимске спортове.

Знаменитости града[уреди]

Дворац Мико

Улица Шандора Петефија направљена по модерном европском стилу са кафићима и продавницама је друштвено средиште града.

Дворац Мико саграђен у 17. веку. У дворцу се налази музеј Секеља. Поред се налазе градска кућа мађарске жупаније Чик и зграда Палате правосуђа из 1904.

На брду изнад града у насељу Чикшомљо је једно од најважнијих места ходочашћа мађарских католика, црква са фрањевачким самостаном.

Локална хокејашка екипа Спортски клуб Чиксереда (Csíkszeredai Sport Club) је један од најбољих у Румунији а од 2006. учествује и у мађарском првенству.

Најпознатији производ града је пиво марке Чук (Ciuc)
Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]