Пређи на садржај

Умбри

С Википедије, слободне енциклопедије
Етничке групе у античкој Италији, Умбри - сива боја

Умбри су италски народ по коме је име добила Умбрија, област у која се у античко доба простирала од ријека Тибер и Нар до јадранске обале. Умбријски језик је припадао осканско-умбријског групи језика, сродној латинском. Умбри су између 9. и 4. вијека п. н. е. градили насеља градског типа, у чијим су рушевинама археолози пронашли трагове трговине с Етрурцима и Грцима.

Плиније Старији је Умбре назвао најстаријим народом Италије.

Римљани су у контакт с Умбрима дошли 310. п. н. е. Након тога су почели оснивати колоније на умбријским територијама, које су потпуно освојили око 260. п. н. е. Умбри су постепено добили римско грађанско право те су се асимилирали у Римљане, иако их је дио учествовао у Савезничком рату.

  • Bradley, Guy. “Ancient Umbria. State, culture, and identity in central Italy from the Iron Age to the Augustan era.” Oxford: Oxford University Press, 2000.
  • Buck, Carl Darling. “A Grammar of Oscan and Umbrian.” Boston: Ginn and Company Publishers, 1904.
  • Domenico, Roy P. Regions of Italy: A Reference Guide to History and Culture. Greenwood Publishing Group, 2001. pp. 367–371.
  • Pliny."Natural History with an English translation in ten volumes by H. Rackham." Cambridge: Harvard University Press, 1961.
  • Poultney, James Wilson. “The Bronze Tables of Iguvium.” American Philological Association, Number XVIII. 1959.