Унија (САД)

Из Википедије, слободне енциклопедије
На овој мапи:
  Државе Уније у којима је ропство било забрањено
  Територија Уније
  Пограничне државе Уније у којима је ропство било дозвољено
  Канзас, који је приступио Унији након кризе Крвави Канзас
  Територије на које је Конфедерација полагала прави и понекад их и држала под својом влашћу

Унија је било име које се користило током Америчког грађанског рата за Сједињене Америчке Државе, то јест за 23 северноамеричке државе које нису учествовале у сецесији Конфедерације.

Преглед[уреди]

Термин је раније коришћен за деноминацију целокупне државе САД ("унија држава"). Због тога, називање овим именом дела САД који није приступио сецесионистима давао је легитимитет тим државама као континуитет државе која је раније постојала. Такође, у јавном говору САД, нове државе се „примају у Унију“ а председник САД на свом годишњем обраћању Конгресу и америчком народу се обраћа „државама Уније“.

Током Америчког грађанског рата, они који су били лојални федералној влади и били против сецесије а живели су у пограничним државама или државама Конфедерације звани су унионистима. Војници Конфедерације су их понекад звали „домаћи Јенкији“ (енгл. Homemade Yankees). Скоро 120.000 униониста са југа служили су у војсци Уније током Грађанског рата. Унионисти јужњаци су доста коришћени за вођење герилског рата као и окупационе трупе у областима Конфедерације које је Унија окупирала.

Од Грађанског рата овај термин је био широко коришћен као синоним за северњачку страну конфликта, и прилично је изгубио своје историјско значење.

Државе Уније[уреди]

*погранична држава

Канзас, Западна Вриџинија и Невада су се придружиле Унији после избијања рата.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Current, Richard N. (1994). Lincoln's Loyalists: Union Soldiers from the Confederacy. Oxford University Press, rpr. ISBN 978-0-19-508465-8. 
  • Mackey, Robert R. (2004). The UnCivil War: Irregular Warfare in the Upper South, 1861-1865. University of Oklahoma Press. ISBN 978-0-8061-3624-0. .

Спољашње везе[уреди]