ФК Хајдук Бешка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ФК Хајдук Бешка
FK Hajduk Beska.jpg
Пуно имеФудбалски клуб Хајдук Бешка
Основан1926.
СтадионСтадион ФК Хајдук Бешка, Бешка
Капацитет300
ПредседникМирослав Лазапац
ЛигаНовосадско - сремска лига

ФК Хајдук Бешка је фудбалски клуб из Бешке, Општина Инђија. Тренутно се такмичи у Новосадско-сремској лиги, четвртом такмичарском нивоу српског фудбала.

Историја[уреди]

Основан је 26. јуна 1926. године. Оснивачи клуба су били Мирко Обрадовић, Ђорђе Тривановић, Душан Томић, Радивој Божић, Светозар Петровић, Бошко Бута, Богдан Томић и Невенка Груловић, а први председник је био Мирко Обрадовић.

До Другог светског рата клуб се није такмичио у званичним лигама, већ су игране само пријатељске утакмице. Прва фудбалска утакмица у Бешки је одиграна 29. јуна 1926. против ФК „Стражилово“ из Сремских Карловаца. Након рата, клуб се почео такмичити од 1946. године у првенству среског фудбалског одбора Стара Пазова. Од такмичарске 1957/58. године Хајдук угра у Новосадском подсавезу. Највећи успех у историји клуб је остварио такмичарске 1976/77. године када је без пораза освојио прво место у Новосадској лиги, а у квалификацијама за улазак у Војвођанску лигу елиминисао ФК „ЛСК“ Лаћарак. ФК „Хајдук“ се три године такмичио у Војвођанској лиги, да би потом, са више или мање успеха, играо у Новосадско-сремској зони.

Од 1990. године клуб се такмичи у петом рангу такмичења, Новосадској лиги. Одлуком Председништва ФС Војводине клуб је 1990. године пребачен у Сремску лигу. Након неколико сезона успона и падова, од Друге сремске лиге – група исток до Друге војвођанске лиге – југ, клуб се тренутно такмичи у четвртом рангу такмичења, Новосадско-сремској лиги.

Садашњи председник клуба је Мирослав Лазарац, а поред њега чланови Управног одбора су Золика Ханцко, Зоран Борковић и Драган Пејић. Спортски директор је Мирослав Панџа, a генерални cекретар клуба је Слободан Кртић.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]