Филибастер

Из Википедије, слободне енциклопедије

Термин филибастер (енгл. filibuster) у законодавном процесу означава право на неограничену расправу о одређеном питању. Користећи право на филибастер, могуће је одгодити или потпуно спречити гласање о неком закону или другом предлогу. Филибастер тако представља врсту опструкције у скупштини или другом органу за доношење одлука.

Реч филибастер долази из холандског и шпанског језика, а у 19. веку су се њоме означавали пирати.[1] У данашњем смислу, реч је први пут употребљена 1854. у Конгресу САД, када су противници Закона о Канзасу и Небраски покушали да одгоде његово доношење.[2]

Један од првих познатих практичара филибастера био је римски сенатор Марко Порције Катон Млађи. У расправама око доношења закона којима се посебно противио, Катон Млађи је често опструисао гласање о њима говорећи непрекидно до сумрака.[3] Како је Римски Сенат имао правило да се сви послови морају закључити до сумрака, Катонови дуги говори били су ефикасно средство за спречавање гласања.

У новије време реч филибастер се углавном користи за тактику опструкције у америчком Сенату, иако се сличне тактике користе и у другим државама.

У Сенату САД, правила дозвољавају сенатору, или групи сенатора, да говоре колико год желе о било којој теми коју изаберу, све док „три петине изабраних сенатора који су положили заклетву“[4] (обично 60 од 100 сенатора) не гласа за затварање дебате.

Најдужи филибастер у Сенату САД одржао је сенатор Стром Турмонд из Јужне Каролине. У покушају да спречи доношење Закона о грађанским правима из 1957, Турмонд је говорио непрекидно 24 сата и 18 минута,[5] али је закон ипак усвојен.

Референце[уреди]

  1. U američkom senatu se očekuje značajan politički sukob povodom parlamentarne taktike «filbastera», Глас Америке
  2. Safire (1993). стр. 245–246.
  3. Goldsworthy (2006). стр. 583.
  4. „Precedence of motions (Rule XXII)”. Rules of the Senate. United States Senate. 
  5. „Strom Thurmond Biography”. Strom Thurmond Institute. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]