Фреди против Џејсона

С Википедије, слободне енциклопедије
Фреди против Џејсона
Постер филма
Зло ће се борити против зла.
Изворни насловFreddy vs. Jason
ИМДБ 5,8/10 (93.632 гласова)
Жанрхорор
РежијаРони Ју
СценариоДејмијан Шенон
Марк Свифт
ПродуцентРоберт Шеј
Шон Канингам
Главне улогеРоберт Инглунд
Кен Керзингер
Моника Кина
Кели Роуланд
Џејсон Ритер
Крис Маркет
Локлин Манро
МузикаГрејм Ревел
Продуцентска
кућа
New Line Cinema
Година2003.
Трајање97 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет30.000 000 долара[1]
Зарада114.900.000 долара[1]
Претходни
Следећи
Веб-сајтnightmareonelmstreetfilms.com
IMDb веза

Фреди против Џејсона (енгл. Freddy vs. Jason) је амерички хорор филм из 2003. режисера Ронија Јуа у продукцији компаније New Line Cinema, са Робертом Инглундом и Кеном Керзингером у главним улогама. Филм представља кросовер филмских серијала Петак 13. и Страва у Улици брестова.

8. је филм у серијалу Страва у Улици брестова и 11. у серијалу Петак тринаести. Представља наставак филмова Страва у Улици брестова 6: Фреди је мртав и Петак тринаести 9: Џејсон иде у пакао, као и преднаставак филмова Страва у Улици брестова 7: Нови и последњи кошмар и Петак тринаести 10: Џејсон икс иако је снимљен после њих. Критике као и реакције публике биле су подељене. Неки су били задовољни што су се Фреди и Џејсон коначно борили један против другог, док су други очекивали више.

Роберт Инглунд се по осми и за сада последњи пут нашао у улози Фредија Кругера.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Фреди Кругер, заробљен у паклу након свог последњег пораза и неспособан да улази у снове, пошто су одрасли становници и локалне власти Спрингвуда прибегли екстремним мерама не би ли се уверили да су њихова деца заборавила на њега, употреби остатке својих моћи да оживи Џејсона Ворхиса. Фреди се укаже Џејсону у облику његове мајке, те га наговори да оде у Спрингвуд и убије неколико тинејџера у Улици брестова да би се у граду изнова раширио страх, чиме би Фреди повратио своју моћ, пошто ће одрасли претпоставити да се он вратио.

У међувремену Лори Кембел, која живи са својим оцем удовцем у Улици брестова 1428, организује ноћење са својим другарицама, Кијом и Гиб. Касније им се придруже Гибин момак Треј и његов друг Блејк. Џејсон уђе у кућу и убије Треја, а полиција посумња на Фредија. Након кошмара Блејк се пробуди и затекне свог оца убијеног од стране Џејсона, који потом убије и самог Блејка. Полиција следећег дана окарактерише то као убиство-самоубиство, надајући се да ће на тај начин сакрити Фредијев повратак од остатка града.

Лорин бивши дечко, Вил Ролинс, и његов друг, Марк Дејвис, који су присилно смештени у психијатријску болницу Вестин Хилс, принуђени су да узимају Хипносил, експериментални лек за сузбијање снова, због свог претходног контакта са Фредијем. Видевши на телевизији вест о убиствима у Спрингвуду, они побегну и врате се у град да упозоре Лори на Фредија. Те вечери Лори и остали оду на рејв журку у кукурузишту. Фреди покуша да убије пијану Гиб у кошмару, али га Џејсон предухитри у стварности након што је упао на журку, разљутивши Фредија.

Вил, Лори и Кија побегну са журке заједно са штребером Чарлијем Линдерманом и зависником од марихуане Билом Фрибургом. Након што одбаце потоњи тројац кућама и сукоба са др Кембелом (који је одговоран за смештање Вила и Марка у Вестин Хилс) по питању Вилове сигурности да је видео Лориног оца како јој је убио мајку, Вил и Лори оду до Маркове куће, али Фреди убије Марка. Заменик шерифа Скот Стабс, који верује да је Џејсон, у ствари, плагијатор, контактира Лори и њене другове, који провале Фредијев план. Сазнавши за Хипносил, они покушају да га украду из Вестин Хилса; међутим, Фреди поседне Фрибурга, искористивши га да побаца таблете низ лавабо. Џејсон затим стигне и убије Стабса, али Фреди искористи поседнутог Фрибурга да убризга Џејсону успављивач, услед чијег дејства он заспи пошто убије Фрибурга.

Тинејџери разраде план да извуку Фредија из света снова у стварност и натерају га да се бори са Џејсоном, довезавши бесвесног Џејсона до напуштеног Кампа Кристално језеро. Фреди се бори са Џејсоном у свету снова, где открије да Џејсон има подсвесни страх од воде услед свог утапања у Кристалном језеру 1957, када је имао једанаест година. Он употреби шикљајућу воду из пукнуте водоводне цеви да учини Џејсона беспомоћним, али Лори оде на спавање да би извукла Фредија напоље и спасла Џејсона. Док Фреди мучи Лори у свету снова, откривши јој да јој је он убио мајку, Џејсон се пробуди у Кампу Кристално језеро и прогони тинејџере, убивши Линдермана. Лори је пробуђена и извуче Фредија у стварни свет, где се сукоби са Џејсоном, који је схватио да Фреди има страх од ватре услед своје смрти спаљивањем, те искористи пламен запаљене колибе у своју корист.

Фреди и Џејсон се боре широм кампа, где успут Џејсон убије Кију и откине Фредијеву руку са сечивима. Лори и Вил запале дрвено пристаниште и дигну у ваздух резервоаре пропана, а експлозија одбаци Фредија и Џејсона у језеро. Фреди се попне напоље и покуша да убије Лори и Вила Џејсоновом мачетом, али га рањени Џејсон прободе његовом сопственом руком са сечивима, омогућивши Лори да му мачетом одруби главу. Џејсон и Фредијево обезглављено тело потону у језеро, обојица наизглед мртва. Лори и Вил баце мачету у језеро и оду.

Следећег јутра Џејсон победнички изађе из воде носећи своју мачету и Фредијеву одрубљену главу. Фредијева глава одједном намигне у камеру, док се у позадини зачује његов смех, наговештавајући да је он још увек жив.

Алтернативни крај[уреди | уреди извор]

У алтернативном крају Лори говори Вилу да је сањала Џејсона, кога Фреди ужасно мучи. Потом Вил, такође опседнут Фредијем, вади његову рукавицу и убија Лори.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Роберт Инглунд Фреди Кругер
Кен Керзингер Џејсон Вoрхис
Моника Кина Лори Кембел
Кели Роуланд Кија Вотерсон
Џејсон Ритер Вил Ролинс
Крис Маркет Чарли Линдерман
Пола Шо Памела Ворхис
Локлин Манро Скот Стабс
Кетрин Изабел Гиб Смит
Брендон Флечер Марк Дејвис
Кајл Лабин Бил Фрибург
Гари Чок шериф Вилијамс
Хедер Лангенкамп Ненси Томпсон
(флешбек)

Слогани[уреди | уреди извор]

  • Победник убија све!
  • Зло ће се борити против зла.
  • 1,2, Фреди долази по тебе... 3,4, Џејсон ти је на вратима...
  • Чак се и убица нечега плаши.
  • Фреди против Џејсона! Ставите своје улоге!
  • Кад се син стотину манијака буде борио против незаустављиве машине за убијање, неће бити преживелих.
  • Страх до смрти!
  • Ноћне море у Улици брестова су овог пута на петак 13.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]