Фродо Багинс

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Фродо Багинс
Frodo x0255.jpg
Елајџа Вуд као Фродо
Прво прик.Дружина прстена (1954)
Последње прик.Билбова последња песма (1974)
ИзмислиоЏ. Р. Р. Толкин
ТумачЕлајџа Вуд (трилогија Господар прстенова и филм Хобит: Неочекивано путовање)
Кристофер Гард (Господар прстенова (1978))
Информације
Алијасгосподин Подбрдни
ВрстаХобит
Полмушки
СроднициБилбо Багинс

Фродо Багинс (енгл. Frodo Baggins) је лик из Толкинове митологије. Појављује се у књигама Господар прстенова, Силмарилион и Незавршене приче.

Фродо је у Толкиновим књигама Хобит из Округа; Носилац Прстена у Рату за Прстен.[1][2]

Фродо Багинс, хобит из Округа, постао је једна од најславнијих личности у историји Средње земље када је на себе преузео задатак уништити Сауронов Прстен што би довело и до уништења самог непријатеља. Фродо је успео однети Прстен до Уклете планине, дубоко у непријатељској земљи Мордор и уништити га, упркос свим опасностима кроз које је прошао и великој личној жртви, доказујући се као јунак једнак најславнијим ратницима.

Лик Фрода Багинса[уреди | уреди извор]

Фродо Багинс је млади рођак и духовни наследник Билба Багинса. Он функционално допуњује лик „најпознатијег” Хобита. Фродо је прво био Чувар, а затим Уништитељ Прстена свевлашћа, наследник не само иметка, него и мисије свог чика Билба. Генеза лика одређена је сродношћу са митом, фолклором, легендама, али се могу видети и књижевне асоцијације. За разлику од традиционалног митског јунака, који се бори да освоји културни објекат, Фродо га уништава. Одустајући од апсолутне моћи, Фродо остаје јунак-трагач, који проналази смисао живота у потрази за истином. Прича Фрода почиње на дан када је напунио 33 године („цвет младости” за Хобите; Билбо Багинс је истог дана напунио 111 година, што је озбиљна али не и дубока старост)[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Толкин, Џ. Р. Р. (2013). Силмарилион. Београд. стр. 431. 
  2. ^ Толкин, Џ. Р. Р. (2003). Незавршене приче. Београд. стр. 551. 
  3. ^ Енциклопедија књижевних јунака. Београд. 2013. стр. 680—681.