Незавршене приче

С Википедије, слободне енциклопедије
Незавршене приче
Друго издање на српском језику
Настанак и садржај
Ориг. насловUnfinished Tales
АуторЏ. Р. Р. Толкин
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески
Жанр / врста делаЕпска фантастика
Издавање
ИздавачАлнари
ДатумНа енглеском 1980.
На српском 2003.
Број страница587
Тип медијаТврди повез
Превод
ПреводилацМилица Симић
Класификација
ISBN?978-86-7710-283-8

Незавршене приче (пун наслов: Незавршене приче о Нуменору и Средњој земљи) је збирка есеја о Средњој земљи које је написао Џ. Р. Р. Толкин. Књига је објављена 1980. године, седам година после Толкинове смрти. Уредник и приређивач био је његов син Кристофер. Како јој име каже, књига садржи есеје који никада нису у потпуности довршени, али су битни за разумевање сложене историје Средње земље и неких догађаја описаних у Силмарилиону, Хобиту и Господару прстенова.

Садржај књиге[уреди | уреди извор]

У предговору Кристофер Толкин објашњава када су настали поједини есеји. Такође, ставља до знања читаоцу да је ово књига за оне који желе да сазнају детаље прича које су већ поменуте у ранијим Толкиновим делима.

Књига је подељена у четири дела, по раздобљима Толкиновог света:

  • Прво раздобље садржи две приче: „О Туору и његовом доласку у Гондолин“ и „Нарн и Хин Хурин (Приповедање о деци Хуриновој)
  • Друго раздобље садржи четири приче: „Опис острва Нуменор“, „Алдарион и Ерендиса“, „Лоза Елросова: Краљеви Нуменора“ и „Историја Галадријеле и Келеборна
  • Треће раздобље садржи пет прича: „Пораз на Пољима перунике“, „Кирјон и Еорл и пријатељство Гондора и Рохана“, „Потрага за Еребором“, „Потара за Прстеном“ и „Битке на газовима Изена
  • Четврто раздобље садржи три приче: „Друедаини“, „Истари“ и „Палантири

Након сваке приче постоје напомене ради њиховог бољег разумевања.

Уз књигу је приложена и мапа острва Нуменор коју је нацртао Џ. Р. Р. Толкин.

На крају књиге приложен је индекс са именима која се у њој јављају. Многи ликови из ранијих Толкинових дела помињу се и у овим есејима: Гандалф, Саруман, Галадријела, Изилдур, Саурон и други.

Књига у Србији[уреди | уреди извор]

У Србији „Незавршене приче“ објавила је издавачка кућа Алнари. Прво издање изашло је 2003, a друго 2008. године. Књигу је превела Милица Симић.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]