Средња земља

Из Википедије, слободне енциклопедије

У Хобиту, Господару Прстенова, Силмарилиону и другим мањим књигама, Толкин је до најситнијих детаља измаштао читав један свет, са његовом географијом, историјом, религијом и лингвистиком, потрудивши се да му да и озбиљну „историјску“ убедљивост. Тако се, захваљујући индицијама аутора, време одигравања рата за Прстен може сместити у пети миленијум пре нове ере.

Мапа Средње земље

То је крај Трећег раздобља (по Толкиновом рачунању времена), период у којем на историјску сцену све смелије ступа једна нарочита врста ? Људи, раса кратког века, склона болестима и пропадању. Са друге стране, многе друге врсте нестају, а Вилењаци, Патуљци, Орци, Енти полако се губе у лавиринтима људске митологије. Толкин заправо измаштава тзв. историјску основу из које ће се касније развити митови и предања. Тако на пример Патуљци или Вилењаци из легенди многих народа код Толкина постају народи из прадавнине који су заиста постојали, живели и ишчезли, а сећање на њих временом се претварало у легендарне приче за мању и већу децу.

Средња Земља[уреди]

Велики континент Средња Земља је први пут уобличен у најстаријим данима света Арде. Сам Толкин је Средњу Земљу назвао Ендор или Ендоре (Endor / Endórë) на квенији и Енор (Ennor) на синдарину. Тај континент је лежао на истоку од другог великог континента, Амана, који је најчешће називан Неумируће Земље, и који је био одвојен од Средње Земље Белегаиром, великим морем на крају другог доба сунца. међутим, кад је Нуменор разорен, Неумируће земље су отргнуте из кругова света. Средња земља и смртне земље су остале, мада умногоме измењене, и наставиле су да се мењају током доба. Од Средње Земље су се коначно развиле Европа, Азија, Африка.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]