Фунцинпец

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ФУНЦИНПЕЦ
គណបក្ស ហ្វ៊ុនស៊ិនប៉ិច
Kanapak FUNCINPEC
FUNCINPEC logo 2015.jpg
Председник Нородом Ранарид
Генерални
секретар
Сеј Хак
Оснивач Нородом Сиханук
Основана 1978.
Седиште Пном Пен
 Камбоџа
Идеологија конзервативизам, национализам, ројализам
Политичка позиција десни центар
Међународно чланство Центристичка демократска интернационала
Национална скупштина
2 / 123
Сенат
0 / 58
Веб-сајт
http://funcinpec.free.fr/

Национални уједињени фронт за независну, неутралну, мирољубиву и кооперативну Камбоџу, познатији под својом француском скраћеницом FUNCINPEC (Front Uni National pour un Cambodge Indépendant, Neutre, Pacifique, et Coopératif) је ројалистичка политичка партија у Камбоџи.

ФУНЦИНПЕЦ је настао од присталица принца, а касније краља Нородома Сиханука, који се 1950-их истакао као борац за независност Камбоџе. Од 1970. године је углавном деловао у избеглиштву, да би се у самој Камбоџи поновно појавио 1979. године након вијетнамске окупације. Тада је заједно с Црвеним Кмерима учествовао у герилском рату и формирао сопствену паравојну формацију Сиханукистичка национална армија.[1]

Након мировних споразума 1991. године и првих вишестраначких избора, ФУНЦИНПЕЦ и његов вођа принц Нородом Ранарид су 1993. године ушли у коалициону владу с бившим провијетнамским комунистима из Народне партије Камбоџе (НПК) Хун Сена. Та је коалиција у јулу 1997. године окончана државним ударом, када је Хун Сен ФУНЦИНПЕЦ оптужио за сарадњу с Црвеним Кмерима. Многи чланови ФУНЦИНПЕЦ-а су тада били изложени Хун Сеновој репресији.

Нешто касније је странци поновно дозвољен рад, а од 2004. поновно учествује у коалицији с НПК. Од октобра 2006. јој је на челу Сихануков зет Кео Пут Расмеј.

Извори[уреди]

  1. ^ Coalition Government of Democratic Kampuchea, Library of Congress Country Studies

Види још[уреди]