Камбоџа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Краљевина Камбоџа
ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា (кмерски)
Крилатица: Народ, религија, краљ
(кмер. ជាតិ សាសនា ព្រះមហាក្សត្រ)
Химна: Величанствено краљевство
(кмер. បទនគររាជ)
Положај Камбоџе
Главни град Пном Пен
Службени језик кмерски
Владавина
Краљ Нородом Сихамони
Председник Владе Хун Сен
Историја
Независност Од Француске
1953.
Географија
Површина
 — укупно 181.035 km2(87)
 — вода (%) 2,5
Становништво
 — 2014.[1] 15.184.116(69)
 — густина 83,87 ст./km2
Економија
Валута Камбоџански ријел ¹
 — стоти део валуте ‍100 сена‍
Остале информације
Временска зона UTC +7
Интернет домен .kh
Позивни број +855

¹ веома је присутан амерички долар

Камбоџа (кмер. កម្ពុជា), или званично Краљевина Камбоџа (кмер. ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា; раније позната и као: Кампућија) је држава у југоисточној Азији [2]. На југозападу излази на Тајландски залив, део Јужног кинеског мора и Тихог океана. Граничи се на западу и северу са Тајландом, на северу са Лаосом а на истоку и југу са Вијетнамом.

Географија[уреди]

Положај[уреди]

Државе са којима се Камбоџа граничи су: Лаос, Тајланд и Вијетнам. Површина државе износи 181.035 km².

Геологија и рељеф[уреди]

Сојеница на језеру Тонле Сап
Најпознатија туристичка атракција Камбоџе - Ангкор Ват

Рељеф Камбоџе углавном је низијски. Планине се налазе на југозападу (Кардамони, највиши врх 1.771 m) и на крајњем северу и истоку. Земљом протиче река Меконг, а на западу се налази највеће камбоџанско језеро Тонле Сап чија се површина у кишном раздобљу вишеструко повећава и које је средиште узгоја пиринча и рибарства.


Воде[уреди]

Флора и фауна[уреди]

Клима[уреди]

Историја[уреди]

Од 9. до 15. века на простору Камбоџе постојало је Кмерско царство чије је средиште углавном био град Ангкор. Главни храм Царства Ангкор Ват данас је симбол Камбоџе и њена највећа туристичка атракција.

Током 70-их и 80-их Камбоџа је била поприште грађанског рата многобројних десних и левих фракција, међу којима су најпознатији били комунистички Црвени Кмери под чијом је влашћу (1975—1979) у масовним погубљењима и због глади и болести умрло око 1,5 мил. људи. Политичка стабилност успостављена је почетком 90-их и од тада је Камбоџа уставна монархија.

Становништво[уреди]

Камбоџа је етнички хомогена - већина становника су Кмери (90%), Вијетнамци чине 5% становништва, а народ Чам 4%. Преосталих 100.000 људи су припадници бројних малих етничких група познатих под заједничким именом „Брдски Кмери“.

Већина Камбоџанаца живи у плодним плавним равницама око реке Меконг и језера Тонле Сап. Годишњи раст становништва износи преко 2% (стање 2003).

Званични и најраспрострањенији језик је кмерски језик из аустроазијске језичке породице. Француски језик је некада био главни језик споразумевања и образовања у Индокини. Данас га разумеју старији људи, док је због великог броја туриста сада међу младима популарнији енглески.

Доминатна религија је теравадски будизам (93%). Он је у Камбоџу дошао у 13. веку са Сри Ланке. Остале религије су ислам (5%) и хришћанство (2%).

Привреда[уреди]

Главне привредне активности су пољопривреда, туризам и производња одеће и обуће. Камбоџа је у двадесетогодишњем грађанском рату изгубила велик део инфраструктуре, а становништво је, посебно рурално, врло слабо образовано што успорава привредни и економски развој. БДП је у 2003. био 1.900 УСД по глави становника (изражено у ППП-у).

Саобраћај[уреди]

Административна подела[уреди]

Култура[уреди]

Национални празник Камбоџе је 9. новембар, дан када је 1953. принц Нородом Сиханук прогласио независност Камбоџе.

Култура Камбоџе је традиционална и хијерархијска. Старији људи уживају посебно поштовање.

Кулинарство[уреди]

Камбоџанска кухиња се базира на пиринчу, риби и поврћу. Слична је тајландској, али је мање љута. Многа јела се зачињавају сосом или пастом од рибе. Млеко од кокоса је важно као прилог и основа за неке посластице. Приметни су страни утицаји попут индијског карија и кинеских резанаца.

У делти Меконга специјалитет су, поред рибе, и печене змије. У пољима пиринча око ове реке живи велики број неотровних врста змија које се користе у исхрани.

Спорт[уреди]

Омиљени спортови у Камбоџи су фудбал, трке чамаца и борилачки спортови (варијанте бокса и рвања).

Референце[уреди]

  1. ^ Национална агенција за статистику [1]
  2. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе[уреди]