Hidroliza soli

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Хидролиза соли)

Hidroliza soli se zasniva na reakciji jona koji ulaze u sastav soli sa vodom. Pošto nastaju usled elektrolitičke disocijacije soli, joni su po Levisovoj teoriji kiseline (katjoni) ili baze (anjoni).

Pri rastvaranju određenih soli u vodi dolazi do reakcije između jona koji nastaju disocijacijom soli I molekula vode. Prema tome, ovo je reakcija kiselina I baza sa vodom, ali se u hemiji često upotrebljava naziv – hidroliza soli. Hidrolizom katjona i/ili anjona soli dolazi do promene pH vrednosti vode. Vodeni rastori soli mogu da reaguju kiselo ili bazno, a u nekim slučajevima I neutralno. Usvojeno je da je hidroliza jona koji nastaje disocijacijom soli može zanemariti ako je vrednost njegove konstante hidrolize :

Soli jakih kiselina i jakih baza[уреди | уреди извор]

Ne hidrolizuju I zbog toga vodeni rastvori ovih soli reaguju neutralno. Katjoni jakih baza(:)I anjoni jakih kiselina(:) ne reaguju sa vodom I zbog toga ne dolazi do promene pH vrednosti vode.

Primeri:

Ostali katjoni I anjoni podležu hidrolizi, odnosno reaguju sa vodom , pri čemu se menjaju koncentracije i Jona u odnosu na njihove ravnoteže koncentracije u čistoj vodi, I dolazi do promene pH vrednosti. Sve što moramo da znamo je da se koncetracija vodonikovih jona podešava tako da održi stalnu vrednost obe konstante: jonskog proizvoda vode I konstante kiselosti odnosno baznosti.

Soli slabih kiselina i jakih baza[уреди | уреди извор]

Anjon slabe kiseline (anjonska baza) reaguje sa vodom po sledećoj jednačini , čija je ravnoteža pomerena udesno, pa rastvor ovakvih soli reaguje bazno


Iz konstante baznosti anjona izračunava se pH rastvora

Soli slabih baza i jakih kiselina[уреди | уреди извор]

Katjona slabe baze (katjonska kiselina) reaguje sa vodom po sledećoj jednačini, čija je ravnoteža pomerena udesno pa rastvor ovakvih soli reaguje kiselo


Iz konstante kiselosti katjona izračunava se pH rastvora

Soli slabih kiselina i slabih baza[уреди | уреди извор]

Anjon slabe kiseline (anjonska baza) I katjon slabe baze (katjonska kiselina) Reaguju sa vodom na sledeći način

Ravnoteža ovih reakcija je pomerena udesno, a rastvor reaguje neutralno, kiselo ili bazno u zavisnosti od vednosti

Koncentracija vodonikovih jona (j pH) u rastvoru soli slabe baze I slabe kiseline je nezavisna od koncentracije:

Hidroliza soli zavisi od prirode soli, temperature i kocentracije. Povećanjem temperature I smanjenjem koncentracije, hidroliza se povećava I obratno. Pošto je hidroliza povratna reakcija, na položaj ravnoteže se može uticati dodatkom zajedničkog jona. U slučaju da kao proizvodi hidolize nastaju teško rastvoreni hidroksidi, ili gasovite supstance (), ne može se uspostaviti ravnoteža, pa je zbog toga hidroliza ireverzibilan process I naziva se potpuna hidroliza.

Reference[уреди | уреди извор]

Opšta Hemija, Evica Ivanović (strana 31) Ravnoteže u vodenim rastvorima soli. Hidroliza soli Opšta hemija.[1]

Spoljni linkovi[уреди | уреди извор]

Opšta Hemija, Evica Ivanović

Literatura[уреди | уреди извор]

Opšta Hemija, Evica Ivanović

  1. ^ Opšta hemija, Evica Ivanović.