Храм спаса румунског народа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Изградња Храма спаса румунског народа, април 2015.

Храм спаса румунског народа (румунски: Catedrala Mântuirii Neamului Românesc) је пројект за православну цркву у Букурешту у Румунији.

Пројект и пре свега могућа позиција цркве биле су предмет жестоких дискусија у Румунији. Тренутни пројект показује архитектонске детаље свих румунских провинција и територија. За локацију храма изабран је трг јединства у Букурешту, румунски Piaţa Unirii. Храм ће служити исто као саборна црква патријарха Румунске православне цркве.

Историја[уреди]

Први планови за једну нову саборну цркву у Букурешту настали су још крајем 19. века. После Првог светског рата и уједињена Румуније покренути су први пројекти, али су Други светски рат и затим комунистичка власт спречили даље остварење.

1990-их оивела је идеја за нову саборну цркву. Теоктист, тадашњи патријарх Румунске Православне цркве, предлагао је храм у димензијама сличним храму Светог Саве у Београду. 2004 је румунска народна скупштина прихватила и одобрила пројект нове цркве, са чијом градњом се треба почети 2010.

Архитектура[уреди]

Храм спаса румунског народа у Букурешту имаће сличне димензије као што храм Христа Спаситеља у Москви. Висина храма је предвиђена са 96 m без и са око 114 m са крстом, у правцу исток-запад треба да протеже 88 m, а у правцу север-југ 52 m. Са тим димензијама храм ће да буде на другом или трећем месту највиших православних црква света, а биће највиша православна црква југоисточне Европе. Храм Светог Саве у Београду тиме спада на друго место највиших православних црква југоисточне Европе, а на треће односно четврто место највиших православних црква света. Са друге стране, храм Светог Саве има шире димензије и може да прими око 10.000 верника, док нови храм спаса румунског народа треба да прими око 6.000 верника.

Спољашње везе[уреди]