Цирус

Са Википедије, слободне енциклопедије
Цирус
СкраћеницаCi
Типвисоки облак
Падавиненикад

Цирус (лат. cirrus — прамен) је врста високих облака. Називају се још и перјасто-праменасти облаци.[1] Настају смразавањем водене паре и њиховим преласком у ледене кристале.[2] Састоје се од крупних кристала леда. Цируси имају нежну влакнасту структуру, беле су боје и свиластог сјаја, не праве сенку на Земљи. Различитих су облика — усамљени праменови, перјаста влакна, прамичци и сл. Развијају се на висинама од 8.000—9.000 метара.

Са површине Земље, цирусни облаци обично имају белу или светлосиву боје. Настају када се водена пара утечњава на висинама изнад 18.000 ft (5.500 m) у умереним регионима и изнад 21.000 ft (6.400 m) у тропским. Они настају и од изливања тропских циклона и од транзиција кумулонимбусних облака. Цирусни облаци такође стижу испред фронталних система повезаних са тим олујама, вероватно наговештавајући погоршање временских услова. Иако наговештавају долазак падавина, ови облаци сами стварају највише јесење траке, чији кристали леда испаравају у топлијем и сувљем ваздуху, не достижући ниво тла.

Цирусни облаци на млазном току могу да нарастају довољно дуго да се протежу преко континената, док остају само неколико километара дубоки..[3] Интеракција видљиве светлости са кристалима леда у њима производи, испод, оптичке феномене као што су сунчеви пси и ореоли. Познато је да цирус подиже температуру (због топлоте која се ослобађа када се водена пара смрзава) ваздуха испод главног слоја облака, у просеку за 10 °C (50 °F), када појединачна влакна постану толико широка да су практично неразлучива, једна од других, формирају слој високог облака који се зове циростратус. Конвекција на великим висинама може произвести још један висински род облака, цирокумулус, са патерном малих облака који садрже капљице прехлађене воде. Неки поларни стратосферски облаци могу личити на цирус, а ноћни облаци обично постају структурирани на сличан начин онима код цируса.

Опис[уреди | уреди извор]

Long, thin, straight cirrus against a blue sky on the left merging to cirrocumulus on the right
Цирусни облаци који се спајају у цирокумулусне облаке

Дебљина цирусних облака је од 100 m (330 ft) до 8.000 m (26.000 ft), са просечном дебљином од 1.500 m (4.900 ft) У просеку је присутно 30 кристала леда по литру (110 по галону), али то се креће од једног кристала леда на 10.000 литара (3,7 кристала леда на 10.000 америчких галона) до 10.000 кристала леда по литру (37.000 кристала леда) по америчком галону, разлика од осам редова величине. Величина сваког кристала леда је обично 0,25 милиметара,[4] али се крећу од само 0,01 милиметара до неколико милиметара.[5] Кристали леда у траговима су много мањи од оних у природном цирусном облаку, пошто су дужине око 0,001 милиметар до 0,1 милиметар.[6] Температура цируса може варирати од −20 °C (−4 °F) до −30 °C (−22 °F).[5]

Кристали леда у цирусним облацима имају различите облике поред различитих величина. Неки облици укључују чврсте стубове, шупље стубове, плоче, розете и конгломерате разних других типова. Облик ледених кристала је одређен температуром ваздуха, атмосферским притиском и презасићеношћу леда. Цируси у умереним регионима обично имају облике одвојене по типу: стубови и плоче имају тенденцију да буду на врху облака, док су розете и конгломерати обично близу основе.[5] У северном арктичком региону, цирусни облаци имају тенденцију да се састоје само од стубова, плоча и конгломерата, а ови кристали имају тенденцију да буду најмање четири пута већи од минималне величине. На Антарктику, цируси се обично састоје само од стубова, а ови стубови су много дужи од уобичајених.[5]

A picture of contorted cirrus cloud shining red in the sunset. Fall streaks (like long thin streamers) descend from the clouds.
Јесење пруге у цирусном облаку

Научници су проучавали карактеристике цируса користећи неколико различитих метода. Један, детекција светлости и домет (LiDAR), даје веома прецизне информације о висини, дужини и ширини облака. Хигрометри који се носе балоном дају информације о влажности облака цируса, али нису довољно прецизни да измере дубину облака. Радарске јединице дају информације о висинама и дебљини цирусних облака.[7] Други извор података су сателитска мерења из програма Експеримент са стратосферским аеросолом и гасом (SAGE). Ови сателити мере где се инфрацрвено зрачење апсорбује у атмосфери, а ако се апсорбује на висинама цируса, онда се претпоставља да на тој локацији има цирусних облака.[8] Спектрорадиометар за снимање умерене резолуције (MODIS) Националне администрације за аеронаутику и свемир (NASA) такође даје информације о покривачу цирусних облака мерењем рефлектованог инфрацрвеног зрачења различитих специфичних фреквенција током дана. Током ноћи одређује покривач цируса детекцијом Земљине инфрацрвене емисије. Облак рефлектује ово зрачење назад на земљу, омогућавајући тако сателитима да виде „сенку“ коју баца у свемир.[9] Визуелна запажања из авиона или са земље пружају додатне информације о цирусним облацима.[8]

Подела[уреди | уреди извор]

Цируси се могу поделити на неколико врста и подврста:

 • Cirrus fibratus — перјасто-праменаст вретенаст
 • Cirrus uncinus — перјасто-праменаст кукаст
 • Cirrus spissatus — перјасто-праменаст збијен
 • Cirrus castellanus — перјасто-праменаст торњевит
 • Cirrus floccus — перјасто-праменаст пахуљаст
 • Cirrus intortus — перјасто-праменаст запетљан
 • Cirrus radiatus — перјасто-праменаст зракаст
 • Cirrus vertebratus — перјасто-праменаст облика рибље кости
 • Cirrus duplicatus — перјасто-праменаст двослојан

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Funk, Ted. „Cloud Classifications and Characteristics” (PDF). The Science Corner. NOAA. стр. 1. Архивирано из оригинала (PDF) 27. 11. 2014. г. Приступљено 30. 1. 2011. 
 2. ^ Palmer, Chad (16. 10. 2005). „Cirrus Clouds”. USA Today. Приступљено 13. 9. 2008. 
 3. ^ Dowling & Radke 1990, стр. 974
 4. ^ Dowling & Radke 1990, стр. 977
 5. ^ а б в г McGraw-Hill Editorial Staff 2005, стр. 1
 6. ^ McGraw-Hill Editorial Staff 2005, стр. 2
 7. ^ Dowling & Radke 1990, стр. 971
 8. ^ а б Dowling & Radke 1990, стр. 972
 9. ^ „Cirrus Cloud Detection” (PDF). Satellite Product Tutorials. NASA (NexSat). стр. 2, 3, & 5. Архивирано из оригинала (PDF) 03. 04. 2019. г. Приступљено 29. 1. 2011. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]