Црвено језеро (Хрватска)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Црвено језеро

Црвено језеро је крашко језеро код Имотског у Далмацији (Хрватска). Формирано је у једној бунарастој вртачи Имотског поља.

Опис и димензије[уреди]

Сјеверни дио вртаче достиже висину од 500 m, а јужни до 415 m. Отвор је дугачак 310 m, а широк 215 m. Површина језера се налази на дубини од 100 m, посматрано са врха вртаче. Има пречник 200 m. Стране вртаче су вертикалне и црвене због црвенице, па је по томе језеро и добило име. У марту и априлу, за вријеме највећег водостаја, дубина језера износи 275 m. Најнижи дијелови су само 19 m изнад нивоа мора. На странама вртаче живе дивљи голубови.

Постанак језера[уреди]

Басен Црвеног језера, односно вртача, настала је изненадним стропоштавањем кречњачке масе, вјероватно после земљотреса. Због тога спада у групу крашко-сеизмичких језера. Одрони се дешавају и данас. Прије постанка језера, вода је испуњавала шупљине. Послије убурвавања таваница тих шупљина, појавило се језеро. Оно се храни падавинама и сублакустријски изворима. Пукотине на дну језера функционишу као врела за вријеме јаких киша, када се ниво језера подиже. Током сувог периода, оне делују као понори, кроз које вода истиче.

Литература[уреди]

  • Језера Југославије, др Стеван М. Станковић, Београд, 1977. године.