Црква Светих апостола Петра и Павла у Гулијану

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светих апостола Петра и Павла
Основни подаци
ЈурисдикцијаЕпархија нишка, СПЦ
Оснивање1933.
МестоГулијан, Општина Сврљиг

Црква Светих апостола Петра и Павла у Гулијану, у насељеном месту, на територији општине Сврљиг припада Епархији нишкој Српске православне цркве.

Црква посвећена Светим апостолима Петру и Павлу, по запису који се налази на прагу храма, израђена и живописана је 1933. године. По казивању мештана, на овом месту је постојала мања црква подигнута у другој половини 19. века, чијих остатака нема. На звону цркве записана је 1894. година. Црква нема архитектонских вредности.[1]

У порти храма сачувана су два камена већих димензија, висине око два метра. Први камени крст је од пештера, са три полулопте и без орнамената. На њему је записано: Св. Вознасеније Христово слави село Гулијан под владом књаза српског Михаила Обреновића III 1868 лета.

Други крст је од сиге и представља надгробни споменик на коме се запис веома тешко чита, због оштећења: Свети раб Пимен (?). Споменик је највероватније из средине 19. века.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Топографија непокретних културних добара Сврљига, Завод за заштиту споменика кулуре Ниш. Обрађивачи:Борислав Андрејевић, Чедомир Васић, Јован Шурдиловић, Ниш, 1985.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Gulijanu”. Сврљишке новине. Приступљено 8. 2. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]