Пређи на садржај

Црква Светог Ђорђа у Истанбулу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Ђорђа
Основни подаци
МестоИстанбул, Турска

Црква Светог Ђорђа је православни храм, од 1600. године седиште Цариградске патријаршије.[1] Смештена је у некада грчком кварту Цариграда, Фанару, где је опасана високим зидом и бодљикавом жицом (због турских напада, део зграде још данас има видне трагове подметнутога пожара).

Ова црква је по величини релативно мала црква, обзиром на њен статус у православном свету. Црква је скривена иза високих зидова, подигнута тако да не привлачи нежељене погледе у исламској империјалној престоници. Црква има једноставну спољашњу фасаду, али је богато украшена унутрашњост.

Историја

[уреди | уреди извор]

После пада Цариграда под владавину Османлија 1453. године, главни центар православног света у претежно муслиманском граду. Патријарх Матеј II (1596-1603) је 1600. године преселио седиште Патријаршије у ову цркву. Реконструисана је много пута и остало је мало тога од првобитног изгледа. Патријарх Тимотеј II (1612-1620) је реструктурирао и проширио 1614. године. Црква је реконструисана у време патријарха Калиника II (1694-1702). Цркву је почетком 18. века захватио пожар и поново је обновљена.

Нови велики пожар из 1738. поново је изазвао велике штете на цркви. Тек 1797. године патријарх Григориј V је успео да обнови ову светињу. Садашњи изглед цркве је од тада.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Различити извори дају различите године. Веб сајт Цариградске патријаршије упућује на 1600.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]