Црква светог Јована из Непомука

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква светог Јована из Непомука
Church of St John of Nepomuk at Zelená hora CZ.jpg
Светска баштина Унеска
Званично име Црква светог Јована из Непомука
Место Ждјар на Сазави, Чешка Уреди на Википодацима
Координате 49°34′48″ СГШ; 15°56′31″ ИГД / 49.58° СГШ; 15.9419° ИГД / 49.58; 15.9419
Критеријум Културно добро: iv
Упис 1994. (18. седница)
Веб-сајт http://whc.unesco.org/en/list/690

Црква светог Јована из Непомука је црква у облику петокраке посвећена св. Јовану из Непомука у месту Ждјар на Сазави на Зеленој Хори (немачки језик: Gruneberg ) која је на граници чешких историјских покрајина, Бохемије и Моравске. То је крунско дело чешког барокног архитекте, Ј. С. Аичела, који је спојио Бороминијев барок с готичким елементима у конструкцији цркве, али и у њеној декорацији.

Након што је католичка црква прогласила реликвију језика св. Јована из Непомука за "непропадљиву" 1719. год., одмах се приступило изградњи прикладне ходочасничке цркве на месту где је овај светац крштен. Започета је 1720. године, у време процеса беатификације св. Јована из Непомука (проглашен је блаженим 1721., а канонизован 1729. године), али је изградња настављена до 1727.[1] Цркву, њено уређење и њен намештај дизајнирао је Сантини у духу јако компликованог симболизма и готичких елемената који су тада били јако ретки и оригинални. Црква је независна просторна стварност темељена на доминацији броја "5" који се понавља свуда у цркви, страницама торња, пропорцијама и основи.

Пола века после, након пожара, облик крова је промењен, а 1994. године уписана је на Унескосписак места Светске баштине у Европи као необично и оригинално дело великог архитекте.

Извори[уреди]

  1. ^ SEDLÁK, Jan. Jan Blažej Santini – setkání baroku s gotikou. Praha : Vyšehrad, 1987. S. 146

Спољашне везе[уреди]